A 12 legfontosabb üzleti trend 2022-ben

Az év eleje mindig egy kis trendfigyeléssel kezdődik: legalábbis, ha a cégvezető szeret egy átfogó képet kapni a lehetőségekről. Ebben szeretnénk most Neked segíteni, és megmutatni, mi vár ránk az üzleti életben 2022-ben!

Az üzleti trendek változása minden évben fontos szempont a tervezésnél. Az aktuális trendek ugyanis nagyban formálják a piacot, amely a legtöbb cég életére hatással van.

Milyen változásokra számíthatunk 2022-ben? Az alábbi cikkben azokról a trendekről írunk, amelyek a legvalószínűbb és leglényegesebb fordulatokat tartogatják az üzleti életben.

Miért fontos figyelni az aktuális üzleti trendeket?

A koronavírus-járvány és a magával hozott gazdasági válság fenekestül felforgatta az üzleti világot. A változások most ennek függvényében alakulnak, de számos egyéb tényező is lebeg a fejünk felett, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül.

“Békeidőkben” is nagyban hozzájárulhat az üzleti trendek figyelése ahhoz, hogy az adott évet miként tervezzük. Most azonban a szokásosnál is praktikusabb, ha kicsit előre tervez és lát az ember, és belekalkulálja mind az üzleti tervébe, mind pedig a pénzügyi tervébe azokat a módosításokat, amelyek nem megfogják, hanem előrelendítik a cégét ebben a rohamosan változó világban.

Mire számíthatunk 2022-ben?

Nem lesz unalmas 2022 sem. Az ellátási láncok akadozása, a járvány és a gazdasági válság mellett számos trend felszálló ágban van, amelyek jó eséllyel komoly befolyással lesznek a business világára.

A legfontosabbak az alábbiak:

 • egyre nagyobb teret kap a kriptovaluta,
 • a fenntartható szemléletet minden cégnek el kell sajátítania,
 • érdemes lesz figyelni a megújuló energiaforrások nyújtotta lehetőségeket,
 • a hitelesség még nagyobb szerepet kap,
 • teret hódít az AI,
 • a digitalizáció térhódítása sosem látott mértékeket ölt,
 • a kommunikációra nagy hatással lesz az 5G és a 6G,
 • teret kap az internetes biztonság,
 • még nagyobb hangsúly lesz a videómarketingen,
 • a home office hétköznapivá válik,
 • fellendülnek az NFT platformok,
 • hangsúlyos lesz a blockchain technológia.

Lássuk ezeket egyesével, és ismerjük meg kicsit a jövőt!

1. Még inkább előretör a kriptovaluta

A kriptovaluta egyre inkább megmozgatja a pénzügyi életet. Az előrejelzések alapján 2022-ben egyre szélesebb körben használhatják majd fizetési eszközként. Az értékére adott előrejelzések alapján meglehetősen ingadozó jövőt jósolnak a kriptovalutáknak.

A járványhelyzet és a gazdasági változások óriási hatással lehetnek a valuták értékére és helyzetére. Az árfolyamok alapján kiemelkedő növekedés látható, azonban a gazdasági változások és a most folyamatosan alakuló piac okozhat nagy kiugrásokat és nagy visszaeséseket is.

Abban azonban egyetérthetünk a becslésekkel, hogy a kriptovalutát érdemes szemmel tartani, és sok esetben érdemes fizetőeszközként is bevonni egyre több esetben.

Cégvezetőként fontos, hogy a saját területeden folyamatosan figyeld a kriptovaluták okozta változásokat, és időben befektess, ha szükséges!

2. A fenntarthatóság kikerülhetetlenné válik

És ez bizony a pénzügyekre is hatással van. Mibe és hogyan érdemes befektetni? Mennyire kell szem előtt tartani és hogyan hat az üzleti életre?

Azt leszögezhetjük, hogy minden eddiginél fontosabb a zöld és környezetbarát üzleti tevékenység. Az ellátási lánc felülvizsgálatától, a csomagolás újrahasznosításáig minden jelentős hatással lehet arra a világra, amelyben élünk.

A fenntarthatóság pedig nemcsak a környezet, hanem a vállalkozásodnak is jót tesz. Az emberek közel kétharmada hajlandó felárat fizetni a környezetbarát termékekért és szolgáltatásokért. Ez a tendencia pedig folyamatosan növekedni fog, és pillanatokon belül arra eszmélhetsz majd, hogy a zöld szemlélet teljesen átszőtte a mindennapjainkat.

Ha eddig nem tettél lépéseket, 2022-ben gondold át, hogyan tudsz kapcsolódni a fenntarthatósághoz. Nem csak üzleti célokból!

3. A megújuló energiaforrásokba érdemes lesz befektetni

Ahogyan fentebb írtuk, az éghajlatváltozás hatásai kikerülhetetlenné teszik, hogy időt, energiát és legfőképp pénzt áldozzunk a megoldások oltárán. Tudatos cégvezetőként pedig te is biztosan átgondoltad már, milyen fejlesztéseket és befektetéseket tehetsz az ügy érdekében.

A fenntartható energia bevezetésének gyors növekedése már most is látványos: a járvány idején ez volt az egyetlen energiaágazat, amely növekedett.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint 2020-ban 40 %-kal több zöld energiát termeltek és használtak fel; az ügynökség pedig további növekedést vár 2022-ben. A fenntartható energiatermelés csökkenő költségei szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a tömeges átvétel meghatározó legyen. 

Míg az újabb energia technológiák, mint például a magfúzió, a bioüzemanyag és a folyékony hidrogén elterjedése tovább tart, 2022-ben ezek kapcsán is komoly előrelépések elé nézünk.

Nagyobb szerepet kapnak majd a tárolási (akkumulátoros) technológiák, mivel megnő az igény a megújuló energia tárolására.

Ha eddig nem fordultál a megújulók felé, itt az idő, hogy komolyan elgondolkozz azon, hogyan fektethetsz be ezekbe a területekbe.

4. A hiteles márkaépítés mindennél fontosabbá válik

Az elmúlt 2 év eseményeit és marketingtrendjeit figyelembe véve a hitelesség sosem volt ennyire fontos. A vásárlóid egyre inkább fordulnak olyan cégek felé, akik valóban az igényeikre fókuszálnak, és megbízható minőséget adnak a számukra.

Az ügyfelek igényeit pedig csak úgy tudod kielégíteni, ha odafigyelsz rájuk, folyamatosan felméred a vágyaikat, és lehetőséget adsz számukra ahhoz, hogy tudatosan választhassanak.

Ehhez pedig figyelned kell a trendeket, a változásokat és az átalakuló piacot.

Meséld el a történeted, hozd magadhoz közelebb a vevőid! 2022-es terveid között mindenképpen kapjon szerepet a hitelesség és a megbízhatóság!

5. Teret hódít a mesterséges intelligencia

Az olyan iparágakban, mint a gyártás, a mezőgazdaság és a szállítás, az automatizálás már régóta létezik. A mesterséges intelligencia azonban most kap igazi lendületet, és ez  2022-ben még inkább tetten érhető lesz majd.

A mesterséges intelligencia értékes időt takaríthat meg a vállalatoknak az ismétlődő feladatokon. Az adatelemzéstől a gyakori vásárlói kérdések megválaszolásáig rengeteg területen alkalmazható már, gondoljunk csak a chatbotokra.

Jelenleg a vállalkozások 37%-a használ mesterséges intelligenciát, ami azt jelenti, hogy még az elsők között kapcsolódhatsz rá erre a trendre.

Használhatod például a

 • személyre szabás fejlesztéséhez, 
 • a keresési eredmények rangsorolásához, 
 • a termékek ajánlásához, 
 • az eszközök megértéséhez és vezérléséhez,
 • a jobb környezetmodellek készítéséhez,
 • az ipar automatizálásához,
 • a kommunikációs terhek csökkentéséhez.

Csak, hogy néhányat említsünk.

Mérd fel, hogy a vállalkozásodban hol használhatod a mesterséges intelligenciát, és miként csökkentheted a saját és munkavállalóid terheit!

6. Sosem látott mértékűvé válik a digitalizáció

Tény, hogy ez a jelenség már évek óta folyamatban van, de a 2022-es évben számos olyan területet érint, amely hatással lehet az üzleti életre. 

Tekintettel a nagy adatalapú kutatások és elemzések, valamint a felhőalapú számítástechnika közelmúltbeli növekedésére, 2022-ben a nagyteljesítményű számítástechnika használata még inkább elterjed majd. 

Emellett nagy teret kap majd a metaverzum, mely egy olyan digitális valóság, amely egyesíti a közösségi médiát, az online játékokat, a kiterjesztett valóságot, a virtuális valóságot és a kriptovalutákat, hogy lehetővé tegye a virtuális felhasználói interakciót. 

A jövő virtuális tere jól leírja a metaverzumot, hozzáférést biztosítva mindenféle szórakozáshoz és projekthez, beleértve a munkalehetőséget is.

Mindez hatalmas digitális fókuszt kap, hiszen magában foglalja a szórakozást, a társadalmi kapcsolatokat, a munka termelékenységét és a mindennapokat is. 

Egy teljes ökoszisztémát hoz majd létre a fejlesztők, alkalmazások, hirdetések és új digitális innovációk számára. A metaverzum kényelmes fogyasztást és a szolgáltatásokhoz való súrlódásmentes hozzáférést biztosít majd.

A metaverzum és a digitalizáció előretörése számos technológiai ágazat jövőjét befolyásolja majd. Ha közéjük tartozol, érdemes nyitott szemmel járni!

7. 5G és 6G

Vajon hogyan változtathatja meg a kommunikációt, és milyen jelentőséggel bír a hétköznapjainkra nézve?

Ahogy a távmunka és a home office általánossá válik, az internet megbízhatósága minden eddiginél fontosabb lesz. Ez pedig továbbra is ösztönzi az ezirányú kutatást és az internetes gazdaságot.

Egy előrejelzés szerint 2022-re 1,4 milliárddal több ember használja majd az internetet, szemben a 2017-es 3,4 milliárd felhasználóval. Ez a világ népességének csaknem 60 százalékának felel meg, nyolcmilliárdos lakosságot feltételezve. 

Ez érthetően nem csak nagyobb felhasználói bázist, hanem sokkal nagyobb energiákat is jelent majd.

Habár az 5G még gyerekcipőben jár, 2022-ben már a 6G-re is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek majd. Kínában és az Egyesült Államokban már javában kutatják a 6G-t, de már Japánban és Európában is komolyan foglalkoznak vele.

A kommunikáció és az internethasználat átalakulása mindenképpen érint téged is: kövesd figyelemmel az alakulásukat!

8. Az internetes biztonság egyre nagyobb teret kap

A fentiek értelmében a biztonság is kiemelkedő területté válik. 

Ahogy a világ egyre inkább digitálissá válik, a személyes és szervezeti kibertámadások is gyakoribbá válnak. 

2022 egyre több szektorokon átívelő kibertámadásokat tapasztalhatunk majd, és látni fogjuk, hogy az iparágak számos intézkedést hoznak. Ebbe beletartozik a munkavállalók oktatása is, így azonosíthatják és elkerülhetik a hálózati támadásokat.

Mérd fel a céged biztonsági helyzetét, és arra is fordíts gondot, hogy a munkavállalók is tisztában legyenek a megoldásokkal.

9. A videómarketing lesz az elsőszámú megoldás

Ez sokaknak már nem lehet újdonság: a K&K-nál is folyamatosan figyeljük a videók nyújtotta lehetőségeket és igyekszünk kihasználni azokat!

Mivel egyre több tartalom érhető el a fogyasztók számára, a vállalkozásoknak szükségük van valamire, ami megállítja az őket, és vásárlásra ösztönöz. A videómarketing egy fantasztikus módja ennek, különösen, ha valódi értéket is ad.

A videóknak rengeteg előnye van. Könnyen elkészíthetők, izgalmasak, sok bennük a lehetőség, és még a keresőmotorok is szeretik őket. 

Ha eddig nem tetted, itt az ideje nekiállni a videógyártásnak!

10. A home office intézménye mindennapossá válik

Annak ellenére, hogy mostanra sokan visszatértek az irodába, sok cég továbbra is lehetővé teszi az otthoni vagy hibrid munkavégzést.

A fenti trendek és változások mind afelé mutatnak, hogy az otthoni munkavégzés legalább olyan eredményes, mint az irodai. Ráadásul kisebb terhelést jelent a cég számára, és sok esetben a munkavállalók számára is sokkal kényelmesebb megoldást jelent.

Egyre több országban alkalmazzák emellett a négy napos munkahetet is, ahol a tapasztalatok azt mondatják, akár 20%-kal is növekedhet a teljesítmény. 

Habár Magyarországon még nem tartanak itt a cégek, az irány és a lehetőségek már láthatók.

A home office intézménye nem csak meggondolandó, hanem szinte kötelező. Amennyiben megoldható a cégednél ez a megoldás, érdemes bevezetni, és kikérni erről a munkavállalók véleményét is.

11. Fellendülnek az NFT platformok

A nem helyettesíthető token (NFT) egy digitális jelenség: számítógépes kód és adat, amely valaminek a tulajdonjogát közvetíti. Ez lehet online: például virtuális ingatlan a digitális világban vagy speciális felszerelés egy videojátékban. 

Az NFT lehet hibrid is: például annak eldöntési joga, hogy ki bérelhet szobát egy lakótérben. De lehet baseball kártya, Ronaldo első labdája, veterán autó vagy egy darab föld egy nagyváros központjában: mindegyik egyedülálló, és átvihető az NFT-hez.

2022-ben valószínűleg mindenhol látni fogunk NFT-ket; ide tartoznak a filmek, tévéműsorok, könyvek stb. A digitális gazdaság részét képezik, és egyre általánossá válnak, mert lehetővé teszik az emberek számára, hogy birtokoljanak valamit, ami kicsit túlmutat a kereteken – például egy műalkotást vagy egy karaktert. 

A digitális gazdaság számos online piacból tevődik össze, ideértve a játékgazdaságokat, a virtuális ingatlanokat, és még olyan közösségi médiaplatformokat is, mint a Facebook.

Ismerd meg az NFT jelenségét, és figyeld meg, hogyan kapcsolódhat mindez a cégedhez!

12. Uralkodóvá válik a blockchain technológia

A blokklánc, lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy nyomon kövessék a tranzakciókat, és ellenőrizetlen felekkel üzleteljenek – még pénzintézetek segítsége nélkül is. 

Sok esetben ez a technológia megoldja a szervezetek egyik legnagyobb problémáját: a hálózatokban megosztott információ biztonságos kezelését. Ez jelenthet biztonságos fizetési protokollokat kereső pénzügyi szolgáltatásokat, állampolgári adatokat kezelő hivatalos szervekről vagy az ellátási láncok átláthatóságát növelni kívánó vállalkozásokat.

Ez az új képesség jelentősen csökkenti az üzleti konfliktusokat; további előnyökkel is jár, például csak hozzáfűzhető adatstruktúrával, átláthatósággal, biztonsággal, és decentralizációval.

A blokklánc-technológia egyre terjed, és továbbra is sok iparágat zavar meg, a játéktól és a kormányzástól a pénzügyekig. Az NFT-k és a metaverzum új térnyerésével a blokklánc fontosabbá válik 2022-ben.

Neked vajon milyen előnyöket tartogat a blokklánc technológia? Mérd fel!

Egy lépéssel a versenytársak előtt

A fenti trendek sok esetben rendkívül futurisztikusnak és meglepőnek tűnhetnek, hacsak nem követed figyelemmel folyamatosan a piac és a gazdaság változásait.

Mérd fel, hogy ezek a lehetőségek mennyire építhetők be az idei üzleti terveidbe, és milyen módon kapcsolódnak ehhez a versenytársaid. Jó eséllyel képet kaphatsz arról, hogy mik a fejlesztendő területek.

Hogy miért? Ha szeretnél első lenni a lehetőségek megtalálásában és kiaknzásában, most itt az idő!

Ha pénzügyi kérdéseid lennének, keress minket, és segítünk megtalálni a megfelelő megoldást!