Hívj minket 9-17 óra között!

Adózás 2022: Mi változik?

Hogy megfelelően tudd kezelni a 2022-es adózási változásokat, ebben a cikkben mindent összegyűjtöttünk, amit tudnod kell.

Tartalomjegyzék

Egyes szabályok, határidők és adatok változnak 2022-ben: összegyűjtöttük, mikre figyelj az adózás terén a jövő évben.

Mint minden évben, a 2022-es esztendőben is számíthatsz adóváltozásokra. Az alábbaikban összegyűjtöttük neked, hogy mire számíthatsz az SZJA, a társasági adó, az ÁFA, a KATA és a KIVA terén.

De arról is írunk majd, hogy milyen számviteli törvény változásokkal és járulékváltozásokkal számolhatsz, illetve mi vonatkozik majd a szochóra és a szakkhóra 2022-ben.

Milyen változásokra számíthatsz az adózás terén?

Kisebb nagyobb változások minden évben lehetségesek, így ezalól a 2022-es év sem lesz kivétel.

A legfőbb és legfontosabb változások az alábbi területeket érintik majd:

 • személyi jövedelemadó változások,
 • kripto adózás,
 • a társasági adó változásai,
 • ÁFA-t érintő változások,
 • számviteli törvény módosulásai,
 • KATA és KIVA változások,
 • járulékokat és tb-t érintő változások,
 • szochó és szakkhó változásai.

Személyi jövedelemadó változások 2022-ben

Az SZJA-t több változás is érinti majd a 2022-es évben. 

Ezek a legfontosabb módosítások:

Egyéni vállalkozókat érintő szja változások

Az átalányadózó nem állapít meg adóelőleget addig, amíg annak alapja nem haladja meg az éves minimálbér felét. Ennek összege 2022-ben 1.200.000 Ft. Ezt a jövedelemrészt adómentesen könyvelheted el.

Például egy 40%-os átalányt alkalmazó egyéni vállalkozó vagy, 2.000.000 Ft bevételig SZJA mentességet élvezel, és amennyiben másodállású vagy, akkor a fenti bevétel összegig tb járulékot és szochót sem kell fizetned. 

Ha az adóelőleg alap meghaladja az éves minimálbér felét akkor csak az azt meghaladó adóalaprész után kell adóelőleget fizetned.

Az átalányadózás változásai

Az átalányadózás lehetősége az éves minimálbér tízszereséig lehetséges. A jövő évi minimálbér alapján, évesen 24.000.000 Ft-ig alkalmazható az átalányadózás, minden kiskereskedelmi tevékenységnél több mint 120.000.000 Ft-ig.

Az átalányérték mértéke 2022-ben

Az általános mértéke 40% lesz, 80% kedvezményes átalány vonatkozik majd az építőiparra, mezőgazdaságra, fodrászatra, a taxisokra, fényképészekre stb, illetve 90% minden kiskereskedőre és őstermelőre.

4 vagy több gyermeket nevelő anyák SZJA mértéke

Nem kell évente nyilatkoznia a 4 vagy több gyermeket nevelő anyáknak az SZJA kedvezmény érvényesítése érdekében. Egyszeri nyilatkozás után visszavonásig érvényes a nyilatkozat.

A 25 év alattiakra vonatkozó változások

A 25 év alatti személyek a munkaviszony, munkavégzésre irányuló önálló tevékenység, egyéni vállalkozói kivét után a teljes jövedelem után adóalap kedvezményre jogosultak.

Ha első házas kedvezményre is jogosultak, akkor az első házas kedvezmény első ízben akkor vehető igénybe, ha betöltötte a 25 életévet. 

Ha a házasságot 2022 előtt kötötték, akkor a 2 éves időszakból még hátralévő hónapok a 25-ik életév betöltése után figyelembe vehetők. Az adóalap kedvezmény nem lehet több mint a jogosultsági hónapok és az adóévet megelőző adóév július hónapjának nemzetgazdasági bruttó havi átlagkeresetének azaz 433.700 Ft-nak a szorzata. 

A gyakorlatban tehát amely 25 év alatti személy nem keres többet, mint havi bruttó 433.700 Ft, akkor ezen keresete teljesen adómentes. De természetesen TB járulékot vonni kell a bérből (kivéve ha van gyermek utáni kedvezmény, ami járulék összeget csökkenthet).

Adómentes kerékpárhasználatra vonatkozó változások

2022. január 1-től adómentes a kifizető által biztosított kerékpárhasználat. 

Szintén adómentesen biztosítható a legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral felszerelt kerékpár használata. Az értékcsökkenés összege TAO és KIVA alapot nem növel. 

A fenti esetben a cég megveszi és eszközei között nyilvántartja a kerékpárt. Értékcsökkenési leírást számol el utána, az áfát azonban nem vonhatja le, ha nem a gazdasági tevékenységet szolgálja.

Mi az a kripto adózás?

Mivel a kriptovalutával egyre fontosabb számolni, ezért lássuk, mi is vonatkozik majd ennek adózására.

 1. Akkor keletkezik bevétel, amikor a kripto valuta átengedése révén nem kriptovalutában vagyoni értéket szerzel magánszemélyként. Ügyleti nyereség akkor keletkezik, ha a tárgyévi ügyletek révén a megszerzett bevételek összege meghaladja a kriptovaluták megszerzésére és a kapcsolódó díjakra fizetett összegeket.  Vagyis nem egyenként, ügyletenként, hanem az év során összevontan kell kezelni a nyereséget vagy veszteséget.
 2. Mindenképpen adómentes az a bevétel, ami – adott ügylet esetén – nem több mint a havi minimálbér 10%-a. Összesen évente a havi minimálbér mértékéig lehet az ilyen csekély ügyleteket adómentesként tekinteni.
 3. A bevételt csökkenti a kriptovalutáért fizetett összeg és a kapcsolódó díjak. Bányászat esetén a bányászathoz kapcsolódó igazolt kiadások csökkentik a bevételt.
 4. Adókiegyenlítés: a megelőző és követő 2 év vesztesége szembeállítható a nyereséggel az adó utólag visszaigényelhető.

A társasági adó változásai

2021-ben nem történtek nagy változások a társasági adó terén. 

Meg kell említenünk azonban, hogy nem lehet csoportos társasági adóalany a nonprofit gazdasági társaság, iskolaszövetkezet, közérdekű nyugdíjas szövetkezet. A gyermeket nevelő anyák szövetkezetének adóalapja megegyezik a szövetkezeti adóalappal (jóváhagyott osztalék alapján).

A 2022-es változások pedig az alábbiak lesznek:

Mi vonatkozik a beruházások adókedvezményeire?

2022-től kisvállalkozók már 50.000.000 Ft-os beruházás esetén, középvállalkozások 100.000 000 Ft-os beruházás esetén a beruházásra jutó érték után adókedvezményre jogosultak – vagy a beruházás üzembehelyezésének évétől, vagy az azt követő évtől – 12 éven keresztül, de maximum a bejelentés évétől számított 16-ik adóévig. 

A kedvezmény météke az adott évi végleges társasági adó maximum 80%-a lehet.

További feltétel, hogy a beruházást be kell jelenteni az illetékes miniszternek. Szintén feltétel, hogy a foglalkoztatotti létszám a beruházást követő 4 évig ne csökkenjen le a beruházást megelőző 3 évi átlagos foglalkoztatotti szint alá.

Az e-kerékpárokra vonatkozó változások

Vállalkozás érdekében felmerülő költségnek számít, így sem TAO sem KIVA alapot nem képez a 300 Wattot meg nem haladó teljesítményű kerékpárhasználat, juttatás költsége pl. értékcsökkenése stb.

ÁFA változások 2022-ben

Az ÁFA-t érintő legfőbb változás az OSS rendszerre vonatkozik majd.

Mi az az OSS rendszer?

Az OSS (One-Stop Shop) rendszer a MOSS (Mini One-Stop Shop) utódjaként működik tovább, kiterjesztett ügyleti és adózói körrel. Az OSS elődjének lényege, hogy távolról is nyújtható szolgáltatást értékesítőként mentesülhetsz a másik tagállambeli áfaregisztráció alól, és teljesítheted az ehhez tartozó adókötelezettségeid az egyablakos rendszeren keresztül. Az OSS ezt terjesztette ki a közösségi távértékesítésre is.

Tehát ha egy másik EU-s országba értékesíted a terméket vagy szolgáltatást, és eléred a 3 100 000 Ft-os értékhatárt, már nem alkalmazhatod a saját országod áfakulcsát. 

Ebben az esetben két opció van:

 • Bejelentkezhetsz a másik tagállamba és adószámot kérhetsz (csakúgy, mint korábban), és ezzel magadra vállalod az ezzel kapcsolatos adminisztrációt: többek között minden érintett tagállamban el kell végezned az áfaregisztrációt, és külön adóbevallásokat is el kell készítened.
 • Vagy a másik lehetőség, hogy használod az OSS-t, és az egyablakos rendszeren keresztül teljesíted a másik tagállambeli adókötelezettségeid. 

Lássuk, milyen változásokat tartogat 2022:

Az OSS rendszer 2021. július 1-től működik. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy 10.000 euró felett kötelező alkalmazni vagy az OSS rendszert, vagy a közvetlen külföldi bejelentkezést.

Tehát OSS rendszer csak akkor alkalmazandó, ha távolsági értékesítést hajtasz végre , azaz nem adóalanyok részére terméket adsz fel pl. postán. Ilyen esetben teljesítési hely a vevő, nem pedig az adóalany (pl. magánszemély) lakóhelye szerinti tagállam. 10.000 euró azaz 3.100.000 Ft-ig Magyarország a teljesítési hely, a felett OSS rendszer vagy külföldi regisztráció kell. Igaz ez az alanyi áfamentesen értékesítőkre is.

Import OSS a 150 eurót meg nem haladó értékű importált termékekre alkalmazandó. Ennek lényege, hogy nem kell megfizetni az import áfát annak, aki ilyen kis értékű terméket importál. Cserébe viszont az OSS rendszerben kell az áfát a vevő tagállama szerinti mértékben megfizetni.

2022.07.01-től a tervek szerint megszűnik a fordított áfázás, és a részletező nyilatkozat töltés a síkhengerelt vaskészítmények esetében. Jelen állás szerint a gabonafélék értékesítése is visszakerült volna az egyenes áfázás körébe, de sajtóhírek szerint mégis marad a gabona fordított áfa (kivéve ha kompenzációs felárt választanak rá). A fémhulladék marad továbbra is fordított áfás.

A számviteli törvény változásai

A számviteli törvények esetén figyelni kell arra, hogy az elmúlt 2 évben több változás is zajlott az IFRS irányában.

Ezekhez tartozó legfontosabb törvényváltozások:

 1. Tárgyi eszköz értékesítés nettó módon kerüljön elszámolásra, T369-K131,139 és a könyv szerinti és értékesítési ár közötti különbség a 86-osba kerül, ha olcsóbban adod el, vagy 96-osba ha magasabb áron.
 2. Osztalékról való lemondás nem 96-os, hanem közvetlenül visszakerül az eredménytartalékba, azaz T4792-K413.
 3. Projektszámvitelre is figyelni kell 2020-tól. Ha a megrendelő egyedi igényei szerint szolgáltatsz, vagy gyártasz valamit, akkor a teljesítési fok arányában kell elszámolni a bevételt, függetlenül a számlázástól.
 4. 2022-től várható egy kis finomítás: ha egyedi a szerződés és a megrendelő igénye is egyedi, de sorozatgyártásban állapodnak meg pl. 300 db azonos bútort kér a megrendelő, akkor nem kötelező a projektszámvitel alkalmazása. Ilyenkor normál készletezés valósulhat meg.
 5. 2021-es évtől aktív időbeli elhatárolásként végre ki lehet mutatni mind a költségek ellentételezésére, mind a fejlesztési célból igényelt támogatást akkor is, ha még nem kapta meg azt a vállalkozó, de valószínűsíti hogy minden törvényi feltételnek eleget tesz a mérlegkészítésig. 

Korábban csak akkor lehetett bevételt elszámolni ha mérlegkészítésig be is érkezett a támogatás, illetve fejlesztési cél esetén konkrétan a folyósítás napjára kellett könyvelni a bevételt és aztán elhatárolni passzívan.

KIEMELT: Mostantól kezdve tehát, ha a tárgyi eszközt beszerzik és elkezdik értékcsökkenteni, és a támogatás vele kapcsolatban még nem érkezett meg, de nagyon valószínű hogy meg fog érkezni, akkor a T393-K969, majd passzívan is el kell határolni T969-K483, de vissza lehet határolni az értékcsökkenésnek megfelelő részt arányosan T483-K969.

KATA és KIVA változások

A katát és kivát érintő minden változás 2022-ben az alábbi:

Kata esetén:

 • személygépkocsi értékesítését érintő változás: 2021-től ha egy kata alany értékesíti azt a személygépkocsiját, amelyet kifejezetten vállalkozási célból használt, pl. taxi, akkor ez nem minősül kisadózói bevételnek. Vagyis a személygépkocsi értékesítésre az ingó értékesítési szabályt alkalmazza.

Kiva esetén:

 • 2022-től a kiva mértéke 10% lesz.

Járulékok megfizetését érintő változások

A járulékokat is érinti némi változtatás az 2021-hez képest.

Ezek az alábbiak:

 • Ha másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó vagy, nem kell fizetned tb járulékot az adómentes átalányalap után. Ez egy 40%-os mértékű átalányadósnál azt jelenti, hogy 2.000.000 Ft bevételig nincs tb járulék fizetési kötelezettsége, ha másodállású.
 • Főállású átalányadózóként csak a garantált bérminimum vagy minimálbér után fizetsz majd tb járulékot  2.000.000 Ft bevételi küszöbig, amennyiben 40%-os költségátalányt alkalmazol.

A szochó és a szakkhó változásai

A szochót és a szakkhót is érintik a 2022-es változások:

 • a szochó mértéke 13%-ra csökken,
 • a szakképzési hozzájárulás megszűnik,
 • másodállású egyéni vállalkozóként nem kell majd fizetned szochót az adómentes átalányalap után. Ez egy 40%-os mértékű átalányadósnál azt jelenti, hogy 2.000.000 Ft bevételig nincs szochó fizetési kötelezettséged, ha másodállású vagy.
 • főállású átalányadózóként csak a garantált bérminimum vagy minimálbér 112,5%-a után fizetsz majd szochót, 2.000.000 Ft bevételi küszöbig, amennyiben 40%-os költségátalányt alkalmazol.

Érdemes a változásokat átbeszélned a könyvelőddel, vagy amennyiben kérdéseid merülnének fel, keress minket!

Segítségre van szükséged?
Kovács Balázs
Regisztrált Mérlegképes Könyvelő, Adóstratégiai és Üzleti Tudatosság Tanácsadó 2003 óta könyvelő és 2007 óta a K&K Tudatos Könyvelés KFT ügyvezetője Küldetésem az Üzleti és magán életi Tudatosság népszerűsítése, célom hogy támogassam az ügyfeleinket abban, hogy egy profi és sikeres céget építsenek. Erősségem a stratégiai szemlélet és nagyon jól rá tudok érezni arra, hogy a partnereinknél milyen területeket szükséges fejleszteni ahhoz, hogy sikeresebbek legyenek. Egész életemben a tudatosságra törekedtem az életem minden területén és cégemmel is ezt képviselem.
Ezek is érdekelhetnek
Mit kell tudnod cégvezetőként az új Kiterjesztett Gyártói Felelősséggel (EPR) kapcsolatos szabályokról? A cikkben mindent megtalálsz.
A negatív emberek mindenben a rosszat látják meg, és arra fókuszálnak. Ezzel megmérgezve saját környezetüket – például a céged. Így kezeld őket hatékonyan.
Csak az Egyesült Államokban a cégvezetők 84%-a él az imposztor szindrómában. Vajon mi okozza ezt a magas százalékot? Miért küzd ennyi sikeres ember a szindróma nehézségeivel? Ha időnként úgy érzed, kevés vagy, és nem tudod megélni a sikereid, ez a cikk neked szól.