Céges autó bérlése: miért jó a munkavállalóknak?

A cégautó bérlése sok vállalatvezető számára nagy dilemma: tedd vagy ne tedd? Bérlés vagy lízing? Valóban hasznos megoldás? Bízunk benne, hogy a cikk végén minden kérdésedre választ kapsz majd.

A cégautók bérlése kedvező megoldás lehet, akár kis- akár nagyvállalkozást vezetsz. Azonban teljesen érthető, ha kismillió kérdés merül fel benned a hasznosságát illetően.

Vedd meg, bérelj vagy lízingelj? Mikor melyikkel jársz jobban? Egyáltalán mire jó a céges autó és mire használhatod?

Mi a helyzet a céges autó bérlésének folyamatával: valóban annyira bonyolult? Milyen adókötelezettségeket von maga után ez a folyamat?

És ami munkáltatói és munkavállalói szempontból is fontos: miért is jó ez mindkét félnek?

Alábbi cikkünkben igyekszünk eloszlatni a kételyeket, és egy kicsit kitisztítani a képet a céges autók körül.

Bérlés vagy lízing: melyiket válasszam?

Elsőként is tisztázzuk: a vásárlás és a lízing nem ugyanaz, tehát nem is lehet teljesen azonos a felhasználási köre és előnyök sem.

Míg a bérlés során az egyik fél havi bérlet formájában, szerződéssel egybekötve használja a másik fél eszközeit, jelen esetben autóját, addig a lízing során megvásárolod az autót, azonban a végösszeget a bank, illetve a lízingcég fizeti ki. A havi törlesztőket pedig a bank részére fizeted.

A legnagyobb különbség tehát a tulajdonjogban keresendő: a lízing során voltaképp a tiéd az autó, de valahol mégsem, hiszen a jármű használata korlátozott. 

Ezzel szemben a bérlés során “csak kölcsönveszed” a járművet, az autó sosem lesz a tiéd, de többféle bérlési konstrukció is van, amelyek lehetőséget adnak a rugalmas autóhasználatra.

Azt is fontos kiemelni, hogy ha vásárlásra adod a fejed, a jármű szabadon használható, míg lízing és bérlés esetén ez a lehetőség nem adott. 

Egyes lízingszerződések esetén (például a nyílt vagy az operatív lízing esetén) pedig kifejezetten jól járhatsz céges szinten is. Ha tovább olvasol, azt is leírjuk, hogy miért!

Mikor jó a lízing?

A lízing során tehát egy bizonyos havidíj ellenében, a futamidő végén, a tiéd lehet a jármű. Persze a különböző lízingszerződések más és más esetben lehetnek jók a számodra. 

A lízing sokak által kedvelt nagy előnye, hogy az autóval együtt járnak bizonyos szolgáltatások, mint az adminisztráció, a szervizelés, a karbantartás, vagy probléma esetén a segítségnyújtás. 

Így sok esetben ezek a plusz feladatok és költségek azok, amelyek a lízing felé billentik a mérleg nyelvét.

A kritériumok minden esetben adottak: az autónak tehermentesnek kell lennie, emellett érvényes forgalmival, törzskönyvvel és kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkeznie. 

Az, hogy milyen lízingszerződést választasz, rajtad áll: persze, hogy megtudd, neked melyik a legjobb megoldás, ahhoz ismerned kell a különböző típusokat is.

Érdemes alaposan átbeszélni a lehetőségeket könyvelőddel, mielőtt lízingszerződést kötsz.

Nyílt lízing

A nyílt végű pénzügyi lízing esetén a megbeszélt futamidő lejártával eldöntheted, hogy a maradványérték kifizetésével saját tulajdonodba veszed-e a járművet. A tulajdonjog a szerződés alatt a lízingbe adót illeti.

Cégvezető szempontból a nyíltvégű pénzügyi lízing nagy előnye azonban, hogy a lízingdíj ÁFA-ja az erre vonatkozó feltételeknek való megfelelés esetén visszaigényelhető. 

Zárt lízing

A zárt végű pénzügyi lízing esetében bizonyos összegű önerőt kell befizetned, majd ezt követően havi törlesztőrészlet fizetése mellett használod majd az autót. A futamidő lejártával pedig a tiéd lesz az autó.

Tartós bérlet vagyis operatív lízing

Az operatív lízing egyre csábítóbb megoldás a cégek szemében. A futamidő végén szintén megvásárolhatod az autót azonban ebben a konstrukcióban választhatod a fix havidíj ellenében a komplett szolgáltatáscsomagot is.

Ebben benne lehet a fent említett karbantartás, szervizelés, gumicsere és a biztosítás is, amely rengeteg adminisztrációs tehertől szabadíthat meg.

Ezt az alternatívát akkor érdemes választani, ha a tulajdonjog megszerzése nem fontos. Előnye, hogy a kifizetett havi bérleti díjat elszámolhatod költségként, valamint nem kötelező az önerő. A havidíj minden szolgáltatást és adófizetési kötelezettséget tartalmaz (cégautó adó és gépjárműadó), valamint az adminisztrációja is egyszerűbb a többi lízing fajtához képest. 

Mikor jó az autóbérlés?

Az autóbérlés céges és magánember szinten is kifizetődő lehet. Arról nem is beszélve, hogy egyes munkakörökhöz szinte elengedhetetlen a mobilitás, az pedig nem várható el a munkavállalótól, hogy a saját autóját használja ezekben a helyzetekben.

A saját autó fenntartása egyébként is nagyon költséges megoldás: a tankolás, a szervizelés, a karbantartás, a kötelező cserék mellett adó és biztosítás fizetésére is kötelez.

A megfelelő szerződéssel nem csak a munkavállalódnak kedvezel, hanem te is jól jársz, hiszen megbízható és biztos pontja lesz ez a közlekedésének. 

Az már csak hab a tortán, ha az ÁFÁ-t vissza is igényelheted.

Sok esetben az sem lehet rossz megoldás, ha már a pénzügyi terved részét képezi a céges autó is.

Mire jó a céges autó?

Amennyiben magáncélra is használható az autó, remek juttatásként könyvelheted el. A legtöbb munkavállaló hatalmas előnyként fogja megélni, ha hétvégén is használhatja a céges járművet.

Persze ennek fényében, valamint a munkakör tekintetében, egyáltalán nem mindegy, milyen autót választasz. Az alábbi kritériumokat mindenképp tartsd szem előtt:

 • Megbízhatóság: a cégautó állandó használatra kell, ezért ez a szempont elengedhetetlen. A kiszervezett szervizelés ráadásul több nap kiesést is jelenthet.
 • Fenntartási költségek: a lízing azért is lehet jó megoldás, mert már a havidíj tartalmazza a karbantartási költségeket is. Így fix, állandó összeggel számolhatsz.
 • Biztonság: a modern, biztonsági berendezésekkel szerelt autók több szempontból is kedvezőek lehetnek. A sokat használt jármű értelemszerűen könnyebben meghibásodhat, épp ezért tartsd szem előtt a biztonságot is választás előtt!
 • Értékálló jármű kiválasztása: ez nem csak vásárlás esetén lehet fontos, hiszen ha később megvásárolnád a lízingelt autód, akkor is fontos lehet, hogy tartsa az értékét.
 • A használati célnak való megfelelés (terep, stb.): talán a legfontosabb szempont, hogy olyan autót válassz, amely a használati céloknak megfelel. Sokat használják majd autópályán? Előfordulhat, hogy erdei terepre kell menni vele? Vagy inkább a városi közlekedés kerül előtérbe? A lízingcégek sok esetben a kiválasztásban is tudnak segíteni.

Mire használható a céges autó?

A konkrét használati célok legalább olyan fontosak, mint a jármű. Lássuk, mi alapján választanak leginkább autót:

 • Személyszállítás – a használat célja általában egy vagy több személy állandó utaztatása, legyen szó munkahelyi ingázásról, ügyfelek felvételéről. Ezek az autók általában rövidebb utakat tesznek meg, ezért ennek megfelelően érdemes választani. 
 • Áruszállítás –  ha nagyobb mennyiségű és nehézségű áru mozgatása a cél, értelemszerűen a nagyobb autók jöhetnek szóba. Ezek néhány kilométertől kezdve akár több ezer kilométert is megtehetnek. Bizonyos esetben sajátos biztonsági eljárásokat kell betartaniuk attól függően, hogy mit szállítanak.
 • Gyakori hosszútávú utak – ez leginkább az ötven kilométernél hosszabb üzleti utakra jellemző, ahol a dolgozónak akár heti rendszerességgel utaznia, vezetnie kell.  
 • Munkavállalóknak, vezetőknek biztosított autók  – ebben az esetben a dolgozó jogosult a jármű mindennapos, magáncélú használatára. A tulajdonjog azonban nem lesz az övé, azaz a cégtől való távozásakor az autót vissza kell szolgáltatnia. 

A cégautó bérlésének folyamata

Leírom a konkrét bérlési folyamatot:

 1. Ügyféligény: megszületik a döntés: céges flottára lesz szükség! Itt már jó tudni, pontosan milyen célra és hány darab autóra lesz igény.
 2. Kapcsolatfelvétel: ha megszületett az elhatározás, a lízingcég felveszi az alap adatokat.
 3. Igények felmérése: a lízingcég felméri, melyik szerződés lenne leginkább kedvező számodra, illetve, hogy milyen autókat javasolnak a céljaidnak megfelelően.
 4. Járműbeszerzés (ha szükséges): ha a kiválasztott típus nem áll rendelkezésre, be kell szerezni azt. De az ehhez kapcsolódó adminisztráció már a szolgáltató feladata.
 5. Szerződéskötés: az igényeknek és céloknak megfelelően jöhet a szerződéskötés.
 6. Adminisztráció: az ügyintézés, a hatóságokkal való kapcsolattartás stb. már a szolgáltató feladata lesz.
 7. Havidíj megfizetése: mondhatjuk, hogy a legtöbb esetben csak ennyi a dolgod: fizetni a szerződésben megkötött havidíjat.

Ha erről bővebben is olvasnál, ezen a linken megteheted!

Adókötelezettség: mi vonatkozik a céges autókra?

A vásárlás esetén kötelezettséged keletkezik, melyet cégautó adó formájában kell megfizetned. Az adót a környezetvédelmi besorolás és a teljesítmény alapján határozza meg

Ezzel szemben a lízing esetén a havi bérleti díj költségként elszámolható. Emellett  2019. január 1-től nem kell útnyilvántartást vezetned ahhoz, hogy a bérleti díj 50%-os áfája levonható legyen.

Ez egy nagy előnye a lízingszerződésnek, mert ha mindezt tartós bérlet formájában kötöd meg, az adminisztratív feladatoktól is elbúcsúzhatsz. Ez azért lehet szuper, mert az adminisztráció kiiktatásával (amelyben adófizetési költség is szerepel már) munkaerőt szabadíthatsz fel, így ez az energia más célra is fordítható.

Miért jó a munkavállalónak a bérlés?

Talán nem is kellene megmagyarázni, miért jó az ha a munkavállaló céges autóval járhat. 

A munka megkönnyítése mellett segítheti a munkavállaló lojalitásának elmélyítésében. Sok esetben ugyanis ez az egyik eset, amikor a munkavállaló céges autót kaphat: az X év letöltött munkaidő.

Amit ebben az esetben mindenképp érdemes mérlegelni:

 • Mik a munkáltatói célok?
 • Mik a munkavállalói igények?
 • Mennyire rugalmas a vállalati policy, amikor a pozíciókhoz járó juttatásokról van szó – vagyis, ha valakinek járna, de nem kéri, akkor ezt tudják-e rugalmasan kezelni?
 • Fontos tisztában lenni az adminisztráció kérdéseivel: ezért lehet jó a tartós bérlet.
 • Fontos tisztában lenni a jogszabályi környezettel.
 • Ugyanígy a szolgáltatói kapcsolatokkal is fontos. hogy képben legyél, amely sokat könnyíthet a működtetésben.

Céges autó, mint extra motiváció?

Érthető, ha a munkavállalót motiválja egy új, céges autó. A folyamatos szabályozások, költségek változása megnehezíti a magánszemélyek autóvásárlását. Ez pedig nincs sokszor szinkronban a bérekkel, hiszen egy autó vásárlása komoly tervezést és llandó költséget jelent.

A céges autó ebből a szempontból is remek megoldás, hiszen a fenntartással nem a munkavállalónak kell bajlódnia. Ha egy bizonyos szint után, elismerésként vagy plusz juttatásként jár a cégautó, az a lojalitásra és a termelékenységre is hatással lehet.

Mobilisabbak, gyorsabbak lehetnek, amely cégvezető szempontból is igen kedvező lesz. A cégautó ehhez mindenképpen hozzájárul, arról nem is beszélve, hogy növelik a hatékonyságot.

A megfelelően kiválasztott bérleti szerződéssel és jól összerakott konstrukcióval egy olyan win-win szituáció érhető el, amellyel növelheted a céged iránti elköteleződést, és biztonságosabbá teheted a munkát.

Amennyiben adózási, tervezési kérdéseid merülnének fel a céges autó lízingelésével, bérlésével kapcsolatban, keress minket bátran és segítünk!