Hívj minket 9-17 óra között!

Így fejlődj vállalkozóként 2022-ben

A siker kulcsa sok esetben az elhatározáson és a szorgalmon múlik: a jól kialakított stratégia mellett fontos, hogy minden alkalommal, amikor csak lehetőséged adódik rá, befektess a szakmai fejlődésedbe is.

Tartalomjegyzék

A siker kulcsa sok esetben az elhatározáson és a szorgalmon múlik: a jól kialakított stratégia mellett fontos, hogy minden alkalommal, amikor csak lehetőséged adódik rá, befektess a szakmai fejlődésedbe is.

Szakmai fejlődés: minden elhivatott vállalkozó álma, azonban gyakran megvonjuk magunktól azt az időt, amit a fejlődésünkbe fektetnénk. 

De miért olyan fontos ez, és milyen lehetőségeid vannak? Azt tanácsoljuk, ha eddig nem tetted, 2022-ben invesztálj magadba: mi pedig megmutatjuk, hogyan fogj hozzá!

Miért fontos a szakmai fejlődés?

A szakmai fejlődést, az önmagukba való idő- és energiabefektetést sokan elhanyagolják, általában idő és pénz hiányában.

Pedig az új készségek elsajátítása nem csak azért fontos, mert kihívást jelent és motiválhat, hanem azért is, mert a vállalkozás fejlődésére nézve kulcsfontosságú.

A jól kialakított struktúra és a folyamatos visszajelzés neked is szükséges a fejlődéshez: a tanulás és a tréningek pedig a munkavállalóidra is ösztönzően hathatnak.

Hiába alakítod ki jól a munkafolyamatokat, ha nincsenek újabb és újabb elemek, amelyek reagálnak a piac változásaira és az iparág adta esélyekre.

Ma már a lehetőségek tárháza végtelen: a folyamatos szakmai képzések mellett vezetői tréningek, üzleti coaching is rendelkezésedre áll. Mi azt tanácsoljuk neked, legalább évente két olyan tanulási lehetőséget iktass be a mindennapjaidba, amelyek előrelendítik a vállalkozásod és a szakmai fejlődésed.

Milyen lehetőségeid vannak?

Stratégia, oktatás, networking, képzések, tréningek, visszajelzések: csak, hogy néhányat említsünk azok közül, amik várhatnak rád, ha időt szánsz magadra.

Lássuk, mik azok a pontok, amiket ha végigveszel, és beiktatsz az életedbe, garantált a szakmai előrelépésed!

1. Az üzleti stratégia

Minden jól működő vállalkozás alfája és omegája az üzleti terv és a pénzügyi terv. Ha a céged és a saját fejlődésed a cél, ezeket semmiképp sem hagyhatod ki a stratégiádból.

Az a tapasztalatunk, hogy mivel idő- és energiaigényes folyamatokról van szó, sok cégvezető nem rendelkezik ezekkel a fontos tervezésekkel. Pedig a jól átgondolt tervek irányba rakhatják a céget, segítenek megismerni a folyamatokat, a piacot, és olyan célokat fogalmazhatnak meg, amelyek nyereséget termelnek.

Az üzleti terv előrevetíti a lehetőségeket, megmutatja, hol kell fejlődnöd, hogyan tervezz, miként valósítsd meg az elképzeléseid. 

A terv mellé reális üzleti célokat is érdemes társítani, a kettő ugyanis nemigen létezik egymás nélkül.

Mindennek megkoronázásaként pedig a pénzügyi terv segít abban, hogy a fentiekhez konkrét számok is társuljanak: ha ezeket elkészíted és folyamatosan frissíted, garantált a céged fejlődése. És ezáltal a szakmai fejlődésed is, hiszen egy ilyen terv elkészítése rengeteg inspirációt ad a kezedbe.

2. Légy nyitott!

A tanuláshoz és fejlődéshez az is hozzátartozik, hogy nyitott vagy mások véleményére, és hajlandó vagy időnként kiszervezni olyan feladatokat, amelyeket más szakemberek hozzáértőbben láthatnak el.

Észre kell venned, hogy nem tarthatsz mindent a kezedben: ez elaprózódáshoz és sok esetben kiégéshez vezethet. Vannak olyan területek, amelyeket jobb, ha profikra bízol.

Ez lehet a marketing területe, vagy a könyvelésé, ahol a szakemberek folyamatos tanácsokkal láthatnak el, hogy egyre jobb és jobb legyél. Ez persze a cégednek is jót tesz, hiszen a könyvelési feladatok kiszervezése adózási szempontból is előnyödre válhat.

Járj nyitott szemmel, és tanulj! A trendek ismerete mellett kiemelten fontos, hogy más, szakmabeli kollégákkal is beszélgess, figyeld a konkurenciát, és merj kockáztatni, ha az üzleti terved engedi!

3. Szakmai kapcsolatok

A stratégia cselekvéssé alakításában rengeteget segíthet a kapcsolati tőke. Ehhez nem árt néha konferenciákra, előadásokra járni, megismerni az újdonságokat, és megismerni minél több embert az üzleti életből.

Gyakori tapasztalat, hogy pár órás szakmai beszélgetés előremutatóbb lehet, sőt mi több, inspirálóbb, mint egy több hetes képzés.

A motivációd megtalálása sokszor ilyen beszélgetésekben rejlik: és, mint azt tudjuk, motiváció nélkül nincsen fejlődés!

4. Fektess be az oktatásba!

A vezetők és az alkalmazottak képzése szintén nem kikerülhető tényező.

A vezetői tréningek a már meglévő készségek mellett újakat is eredményezhetnek: ez pedig nem csak ösztönzően hathat rád és a menedzsmentre, hanem a céges fejlődést is előidézheti. 

Mindenki másban jó: ezeket az erősségeket ki kell aknázni, invesztálni kell beléjük, hiszen ezzel növelheted a cég diverzitását, motiválhatod a munkavállalóid és elősegítheted az alacsony fluktuációt is.

Az alkalmazottak inspirálása legalább olyan fontos, mint a saját szakmai előrelépésed: ne sajnáld az időt és a pénzt az olyan képzésektől, amelyek segítik a munkavállalók fejlődését.

Egy jól összerakott mentorprogram a munkavállalóidnak is kedvez: bátran fordulj üzleti coach-hoz!

5. Kérj visszajelzést!

Magyarország feedback kultúrája igen szegényes: nem tartjuk kellőképpen fontosnak azt, hogy visszajelzést adjunk szakmai berkeken belül.

A munkavállalóknak adott visszajelzések legyenek rendszeresek és átgondoltak: sokkal szívesebben dolgoznak majd egy olyan helyen, ahol egyénileg is elismertek, pozitiv és negatív kritikát is kapnak, hiszen így látják, miben érdemes fejlődni, és milyen lehetőségeik vannak.

De a saját szakmai életedre adott visszajelzések is legalább ilyen fontosak! Kérj visszacsatolást azoktól, akik átlátják a munkád: ez lehet közvetlenül a menedzsment felől érkezi jelzés, de lehet a vezetői képességeidre adott válasz is.

Ne félj a kritikától: a fejlődésed záloga, ha meglátod és megfogadod azokat a tanácsokat, amelyek változásra ösztönözhetnek.

6. Olvass rendszeresen!

A tanulás mellett a rendszeres olvasás is lényeges: a szakmai hírek követése mellett járj nyitott szemmel, és ha találsz egy-egy motiváló szakmai könyvet, csapj le rá!

Az olvasás fejleszti kreativitást, csökkenti a stresszt, serkenti a memóriaműködést, és innovatív gondolkodáshoz vezethet.

Ha nincs elég időd, de például sokat ülsz autóban, vagy sokat utazol, hallgass podcasteket: amellett, hogy remek időtöltés, a fejlődésedben is segíthet.

7. Add át a tudásod!

A tudásátadás nem csak mások szemléletét formálhatja, hanem neked is új perspektívákat mutathat. Az új nézőpontok pedig kiszélesítheti az üzleti világról alkotott képet.

Amikor megosztod a tapasztalataidat, ráhangolódhatsz az ötleteidre, és másokat is inspirálhatsz velük. A legjobb gondolatok csapatban születnek, nem feltétlenül a zuhany alatt: egyik ötlet követi a másikat, míg konkrét cselekvéssé nem érik a beszélgetés.

A tudásátadás emellett kapcsolatépítésre is jó, sőt, üzleti hasznot is kovácsolhatsz belőle: az előadások, a tréningek megalkotása, sablonok elkészítése másoknak is segíthet, de emellett téged is pozícionálhat az üzleti világban.

A szakértői státusz elérése a szakmai fejlődésednek és a cégednek is jót tesz.

8. Ismerd meg magad!

A tudatosság és az önismeret nem csak a magánéletben fontosak: az üzleti fejlődésben is lényeges szerepet kapnak, hiszen egy sikeres vezető ismeri az erősségeit és a gyengeségeit, fejleszti azokat és profitál belőlük.

Hosszú út vezet odáig, hogy ez a mindennapjaid részét képezze, és ez a tanulás sosem hagyható abba. 

Az önellenőrzés és a felülvizsgálat szakmai szempontból is jelentős, de mindezt érdemes megtenned a saját előremeneteled kapcsán is. Kérj visszajelzést, tekintsd át a folyamataid és vedd figyelembe az esetleges buktatókat és lehetőségeket!

A szakmai fejlődés és tudatosság fontos része, hogy olyan szakemberekkel vedd körbe magad, akik ugyanezt a nézetet vallják. Lehetsz tudatos a könyvelés terén, szánhatsz kevesebb időt az operatív feladatokra, hogy több energia jusson a stratégiára, az ön- és cégfejlesztésre és az edukációra.

Ha magadba fektetsz, a vállalkozásod is meghálálja!

Az előremeneteled és a céged fejlődése nem csak rajtad áll: hallgass meg másokat, nyiss a véleményekre!

Sok olyan vállalkozást láttunk már, ahol a cégvezető szeretett volna mindent a kezében tartani, de a határaid feszegetése nem egyenlő azzal, hogy mindent szeretnél te magad elvégezni.

2022-re azt javasoljuk neked, hogy szánj mindennap időt a mentális és szakmai fejlődésedre, legyél tudatosabb cégvezető, és ne vedd el magadtól a pihenés lehetőségét sem.

A feltöltődés mellett a folyamatos tanulás és a motiváció felszínen tartása kiemelten fontos! 

Vedd körbe magad olyan kapcsolati hálóval, akik segítik a munkád, akiktől szívesen kérsz tanácsot, és akikben maximálisan megbízol.

A mi elvünk az, hogy a tudatosság minden területre beépíthető. Ha ez a cél lebeg a szemed előtt, beszélgess velünk, ismerj meg minket, hogy a következő év még felkészültebben érhessen!

Segítségre van szükséged?
Kovács Balázs
Regisztrált Mérlegképes Könyvelő, Adóstratégiai és Üzleti Tudatosság Tanácsadó 2003 óta könyvelő és 2007 óta a K&K Tudatos Könyvelés KFT ügyvezetője Küldetésem az Üzleti és magán életi Tudatosság népszerűsítése, célom hogy támogassam az ügyfeleinket abban, hogy egy profi és sikeres céget építsenek. Erősségem a stratégiai szemlélet és nagyon jól rá tudok érezni arra, hogy a partnereinknél milyen területeket szükséges fejleszteni ahhoz, hogy sikeresebbek legyenek. Egész életemben a tudatosságra törekedtem az életem minden területén és cégemmel is ezt képviselem.
Ezek is érdekelhetnek
Mit kell tudnod cégvezetőként az új Kiterjesztett Gyártói Felelősséggel (EPR) kapcsolatos szabályokról? A cikkben mindent megtalálsz.
A negatív emberek mindenben a rosszat látják meg, és arra fókuszálnak. Ezzel megmérgezve saját környezetüket – például a céged. Így kezeld őket hatékonyan.
Csak az Egyesült Államokban a cégvezetők 84%-a él az imposztor szindrómában. Vajon mi okozza ezt a magas százalékot? Miért küzd ennyi sikeres ember a szindróma nehézségeivel? Ha időnként úgy érzed, kevés vagy, és nem tudod megélni a sikereid, ez a cikk neked szól.