Hívj minket 9-17 óra között!

Iratok megőrzési ideje 2021 (Meddig őrizzük meg a szerződéseket, számlákat, egyéb iratokat?)

Tartalomjegyzék

Mivel az adózási törvények állandóan változnak, nehéz figyelemmel követni, mit meddig tároljunk. Az iratok megőrzési ideje, illetve a számlák tárolása gyakran felmerülő kérdések. Meddig és hogyan kell tárolni az iratokat? Miért kell megőrizni őket? Mi a teendő az e-számlákkal?

Nem egyszerű figyelemmel követni a meglévő és megőrzendő iratokat. A folyamatosan változó törvények és szabályok általában csak összezavarják a vállalkozót. Pedig az iratok és számlák megőrzése fontos dolog. Tegyünk kicsit rendet ebben a káoszban, és vegyük sorra, mit és hogyan tároljunk.

Miért kell megőrizni az iratokat?

Röviden: az elévülés általános szabálya, és az iratmegőrzési kötelezettség miatt.

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szerint az adó megállapításához való jog elévüléséig a vállalkozó köteles megőrizni az adókötelezettség meghatározásához szükséges bizonylatokat, így a számlákat is.

Fontos, hogy tudjuk, pontosan mit is kell megőrizni. A jogszabályban meghatározott bizonylat, nyilvántartás, a könyvvezetésről szóló jogszabályokban előírt könyvek, nyilvántartások, továbbá a tervek, szerződések, levelezések, nyilatkozatok, jegyzőkönyvek, határozatok (végzések), számlák és más kivonatok, igazolások, tanúsítványok, köz- és magánokiratok, megjelenési formájuktól függetlenül.

Ez azért különösen fontos, mert az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztása bírságot von maga után.

iratok fiók
Az iratok megőrzési ideje törvényileg megszabott

Mennyi ideig kell megőrizni az iratokat?

Más és más szabályokra kell odafigyelnünk. Van, amit 5, van, amit 8 évig kell tárolnunk, de arra is van példa, amit ennél sokkal tovább. Az egyes iratok elévülésére tehát nem ugyanaz a szabály vonatkozik, ezért a legjobb, ha fejben tartjuk, melyikre milyen megőrzési idő vonatkozik.

Az is segíthet, ha ezeket átbeszéljük a könyvelővel, és alaposan elhatároljuk az egyes irattípusokat.

Alapvetően az Art. általános iratmegőrzési határidőként az adó megállapításához való jog elévülését határozza meg.

Megőrzési kötelezettség számviteli bizonylatoknál

A számlák megőrzése egy külön fejezet a vállalkozó életében. A cégeknek ugyanis kötelességük az éves beszámolót és a könyvelés alapbizonylatait legalább 8 évig olvasható formában elrakni.

Igaz ez a főkönyvi kartonokra, részletező nyilvántartásokra, az üzleti évről készített beszámolókra, az üzleti jelentésekre, valamint az azokat alátámasztó leltárokra, értékelésekre, valamint a naplófőkönyvre, és más, a törvény követelményeinek megfelelő nyilvántartásokra is.

Azonban az üzleti évről készült beszámoló és az ehhez tartozó főkönyvi kivonatot, leltárt és értékelést már 10 évig kell tárolnunk.

Ha az adózás átalakul, például kivára váltunk, ugyanúgy fennáll az iratok megőrzésének kötelezettsége.

nő laptop monitor számla
A számlák megőrzési idejére is más vonatkozik

Munkáltatói iratok – avagy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt év

Korábban a munkaviszony fennállása alatt, illetve annak megszűnésével kapcsolatosan keletkezett dokumentumoknál a megőrzési idő 50-60 év volt.

Azonban a 2018. december 23-ától hatályos a nyugdíjtörvény 99/A. § új rendelkezése alapján, a bér és a munkaügyi iratok kötelező megőrzési ideje az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt év.

Kereskedelmet érintő iratok megőrzési ideje

Ne felejtsük el a kereskedelemmel kapcsolatos törvényeket sem. Ugyanis az ehhez tartozó törvény előírja, hogy amíg az árut nem adta el a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás, addig rendelkeznie kell az áru eredetét igazoló eredeti bizonylattal.

Tehát, ha akár a számviteli törvény alapján már megválhatnánk az iratoktól, a kereskedelmi törvényt is figyelembe kell vennünk, hiszen elképzelhető, hogy így még tovább kell tárolni a kérdéses papírokat.

Hol kell tárolnunk a számlákat és az iratokat?

A számlák és iratok tárolására is vonatkoznak szabályok.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a cégnek az iratokat az adóhatósághoz bejelentett helyen kell tárolnia. Ezeket az iratokat tárolhatjuk máshol, azonban kritérium, hogy a NAV felhívása esetén a számlákat 3 munkanapon kötelesek vagyunk bemutatni.

Ha tehát nem a székhelyen tároljuk az iratokat, be kell jelentenünk a tárolás helyét a NAV felé.

táblagép kéz laptop
Az e-számlákat is meg kell őriznünk

Milyen megőrzési idő vonatkozik a bér- és munkaügyi papírokra?

A bér- és munkaügyi papírok tárolása megér egy külön fejezetet, hiszen a vállalatok számára ez nem lehet egyértelmű. A nyilvántartások és a nyugdíj miatt különösen lényeges ez.

Ezeket tehát nem selejtezhetjük: a nyugdíj kiszámításához vagy a szolgálati idő megállapításához szükség lehet rájuk.

Milyen formában őrizzük meg a számlákat?

A papír alapú számlákat természetesen papír formátumban kell tárolnunk a megőrzési idő végéig. Más vonatkozik természetesen az elektronikus számlákra.

A könyvelő segíthet az iratok kezelésében

Mi a megoldás az e-bizonylatok kapcsán?

Az e-számlákat természetesen elektronikusan kell tárolni. Mivel egyre inkább ez az elterjedt, ezért érdemes végigvenni, mi vonatkozik ezekre.

Az időbélyeggel ellátott számlákat elektronikus formában tároljuk, de mindenképp figyeljünk arra, hogy ellenőrzés során a kinyomtatott verzió nem helyettesítheti az eredetit.

Kérhetjük a könyvelő segítségét?

Természetesen a könyvelőnél is tárolhatjuk a megőrzendő iratokat, számlákat. Azonban a legtöbb esetben az adózó köteles tárolni a papírokat, ezért erre mindenképp figyeljünk oda.

Ha pedig bármilyen könyvelési tanácsra lenne szükség, akár az iratok tárolása kapcsán, keressen minket és segítünk!

Segítségre van szükséged?
Kovács Balázs
Regisztrált Mérlegképes Könyvelő, Adóstratégiai és Üzleti Tudatosság Tanácsadó 2003 óta könyvelő és 2007 óta a K&K Tudatos Könyvelés KFT ügyvezetője Küldetésem az Üzleti és magán életi Tudatosság népszerűsítése, célom hogy támogassam az ügyfeleinket abban, hogy egy profi és sikeres céget építsenek. Erősségem a stratégiai szemlélet és nagyon jól rá tudok érezni arra, hogy a partnereinknél milyen területeket szükséges fejleszteni ahhoz, hogy sikeresebbek legyenek. Egész életemben a tudatosságra törekedtem az életem minden területén és cégemmel is ezt képviselem.
Ezek is érdekelhetnek
Mit kell tudnod cégvezetőként az új Kiterjesztett Gyártói Felelősséggel (EPR) kapcsolatos szabályokról? A cikkben mindent megtalálsz.
A negatív emberek mindenben a rosszat látják meg, és arra fókuszálnak. Ezzel megmérgezve saját környezetüket – például a céged. Így kezeld őket hatékonyan.
Csak az Egyesült Államokban a cégvezetők 84%-a él az imposztor szindrómában. Vajon mi okozza ezt a magas százalékot? Miért küzd ennyi sikeres ember a szindróma nehézségeivel? Ha időnként úgy érzed, kevés vagy, és nem tudod megélni a sikereid, ez a cikk neked szól.