Kettős könyvelés: mit kell tudni róla és van-e részletesebb könyvelői megoldás?

A számvitel alapjai többféle könyvelést is megkülönböztetnek, ide tartozik a kettős könyvelés, valamint a többdimenziós könyvelés is. Kinek kedvezőbb ez, és miben térnek el egymástól?

Gazdasági értelemben véve a kettős könyvelés fogalmával érdemes mielőbb megismerkedni. Hogy miért? És miért is jobb ez sok esetben, mint az egyszeri könyvelés? Hogyan működik, és mik a legfontosabb számviteli folyamatok, amelyek mentén még sikeresebb lehet a vállalkozás? Mit jelent a többdimenziós könyvelés?

Miért hatékonyabb és melyik esetekben érdemes alkalmazni?

Mindezekre választ adunk erről szóló blogbejegyzésünkben!

Mi az a kettős könyvelés?

Cégvezetőként gazdasági események sorával kell tisztában lenned, és a kettős könyvelés fogalma megismerésre várhat. Nehéz elkülöníteni az egyszeri könyvelés fogalmát és a kettős könyvvitelt, ezért hasznos lehet megismerni, mivel is állsz szemben.

A folyamat alatt (más szóval kettős könyvvezetés) a gazdálkodó eszközeiről és azok forrásairól, valamint a bennük bekövetkezett változásokról vezetett, a valóságnak megfelelő, folyamatos, áttekinthető nyilvántartást értjük.

Tehát minden tulajdonodban, kezelésedben vagy használatod alatt álló eszközről és azok forrásairól, a gazdasági eseményekről nyilvántartás készül. Így a kettős könyvvitel teljesítményalapú, és ez alapján rögzíti a gazdasági eseményeket is.

Mi a különbség az egyszeres, a kettős és a többdimenziós könyvelés között?

Elsőként is nézzük meg, mit is jelent az egyszeres könyvvitel. Ez a metódus a pénzmozgásokat a bekövetkezésükkel egyidejűleg rögzíti: amint beérkezik a bevétel, rögzítésre kerül, a kiadásokat pedig a pénzügyi teljesítéskor könyvelik.

Ha bizonyos tételek nem járnak pénzmozgással, akkor külön részletező nyilvántartásba kerülnek.

Fontos kiemelnünk, hogy ezt a könyvelést az egyéni vállalkozók esetében alkalmazzák, de sok könyvelői iroda nem is használja ezt a megoldást.

Az éves beszámoló készítésekor minden tételt figyelembe kell venni.

Egyszeres könyvvitelt általában azok a nem közhasznú szervezek vezetik, akik alaptevékenységéből és vállalkozási tevékenységéből származó árbevétele két, egymást követő évben nem haladja meg az 50 millió forintot.

Ezzel szemben a kettős könyvvitel eredményszemléletű könyvelési forma: a gazdasági események alatt bekövetkezett változásokat a főkönyvi számlákon rögzíti a könyvelő. Ez az alapvető könyvelési forma, amelyet a legtöbb könyvelő alkalmaz.

Egy-egy gazdasági esemény komoly hatással van a vállalat további vagyonára, jövedelmére. A kettős folyamat során a könyvelő a vagyon összetétele mellett annak eredetét is figyelemmel kíséri. A szakember a tényeket kétféle módon, a változásoknak megfelelően rögzíti.

Időrendi sorrendben, a naplóban található módon jegyzi fel a gazdasági műveleteket. A számlasoros könyvelés az anyagi javak vagyonrészek szerinti nyilvántartását jelenti, az ehhez tartozó eszköz pedig a számla.

Mindezek mellett van a könyvelésnek egy harmadik formája is, a többdimenziós könyvelés. Mi a többdimenziós könyvelésben hiszünk: ezzel a könyvviteli formával megmutatjuk, mennyire dolgoznak hatékonyan az egyes részlegek, mekkora a bevételtípusonkénti nyereség, vagy épp a munkatársak termelékenysége.

Így sokkal részletesebb kimutatásokkal tudjuk növelni ügyfeleink nyereségét és elérni kívánt üzleti céljait.

Miért fontos a többdimenziós könyvelés?

A többdimenziós könyvvitel esetén természetesen számos előnnyel is számolhatsz Ezekbe tartozik:

  • Stratégiai döntések támogatása: az így kapott riportok sokkal komplexebb képet mutathatnak az elakadásokról, és könnyebben készíthetsz pénzügyi vagy üzleti tervet, stratégiát.
  • Munkatársak termelékenysége: a riport a valóságnak megfelelő teljesítménymutatókat is eléd tárja.
  • Motiváció elérése: használatával bevezetheted a teljesítménybérezést, vagy az ehhez tartozó jutalékot. A teljesítménybért alkalmazó vállalatoknál kifejezetten előnyös lehet a többdimenziós könyvvitel.
  • Cégvezetői, pénzügyi döntések elősegítése: a megfelelően meghozott döntésekben segíthet, ha látod, hogy egy-egy bevételtípus milyen hozamot ér el.
  • Hatékonyságnövelés: vajon melyik részleg működik hatékonyan, és melyik nem? Ez a számviteli forma ezt is megmutathatja neked.
  • Telephelyenkénti nyereség meghatározása telephelyek külön külön is meghatározhatók nyereségtermelés szempontjából, hiszen a nyilvántartás ezt is tartalmazza. Így könnyebben alkalmazhatod a szükséges változásokat.
  • Értékesítés támogatása: egyszerű számításokkal kimutathatóak az értékesítők teljesítménye, így ez alapján könnyebben adhatsz jutalékot, és hatékonyabban csoportosíthatod a pénzed.

Hogyan működik a többdimenziós könyvvitel?

Az ilyenféle könyvvezetés működésének megismerése segíthet neked abban, hogy a többdimenziós könyvelés alkalmazásával mindig jól dönts.

Kettős és többdimenziós könyvvitel esetében jelentős információ, hogy a kérdéses gazdasági eseményt kizárólag gépi programmal rögzítik. Ennek oka, hogy e nélkül sokkal könnyebb kiküszöbölni az esetleges csalásokat.

A módszer lényege, hogy a bevételeket és kiadásokat külön rendszerben rögzítik, így egyazon pénzügyi esemény megjelenik mindkét oldalon – mindkét nyilvántartásban. Így tehát teljesítményelv alapján rögzítik a gazdasági eseményeket.

A beszámolási kötelezettség során ugyanúgy készül mérleg és eredménykimutatás is, azonban egy kiegészítő mellékletet is csatolunk mellé, amely számszerű adatokat és magyarázatot is tartalmaz az eredmények ismertetéséhez.

Egyszeres könyvelést célszerű az év elején átváltani kettős vagy többdimenziós könyvelésre.

A számvitel alapjai meghatározzák a főbb gazdasági eseményeket, melyeket tőkebevonásként, tőkekivonásként, eszközkörforgásként és forráskörforgásként ismerünk.

Ezek a fogalmak fontos részei a kettős számvitel megértésének.

Mit jelent a tőkebevonás?

A tőkebevonás során a vállalkozás eszközkészlete nő, ezáltal a mérlegfőösszeg is. Például vásárolsz valamit, alkatrészt, eszközöket stb., melyeket később fizetsz ki.

Mit jelent a tőkekivonás?

A tőkekivonás során céged eszközei és forrásai csökkennek, így a mérlegfőösszeg is. Például kifizeted a szállítókat.

Mit jelent az eszközkörforgás?

Vállalkozásod forrásainak összetétele megváltozik, de a mérleg főösszege nem. Ilyen lehet, amikor tárgyi eszközöket vásárolsz készpénzzel.

Mit jelent a forráskörforgás?

Ebben az esetben valamely forrást növeled, ezzel egyidejűleg egy másik forrás csökken. A gazdasági esemény során tehát a források összetétele ugyan megváltozik, de a mérleg főösszege nem.

Miért hatékonyabb a többdimenziós könyvvitel?

A módszer lényege, és ezáltal hatékonysága abban rejlik, hogy a bevételek és kiadások külön rendszerben kerülnek rögzítésre. Így ugyanaz pénzügyi esemény megjelenik mindkét oldalon – mindkét nyilvántartásban. Ez a fajta könyvelési technika tehát teljesítményelv alapján rögzíti a gazdasági eseményeket.

Ez sok esetben pedig sokkal kifizetődőbb lehet az egyszeres és a kettős könyvelésnél.

Milyen esetekben válaszd a többdimenziós könyvelést?

A legfontosabb kiemelni az eredményszemléletet. A kettős és a többdimenziós mérleg során sokkal inkább átláthatod a céged eredményeit, a munkavállalóidat, és a termelékenységet.

Tehát ha céged teljesítményközpontú, teljesítménybérezésű elvekkel, a többdimenziós könyvvitel tökéletes választás.

Azok a cégvezetők is jól járhatnak vele, akik az „hagyományos” könyvelés mellett az ügyvezető (vagy pénzügyes) támogatását is elvárják a megbízott könyvelőirodától.

Amennyiben a könyvelőtől nem csak adatrögzítést vársz el, hanem a szakemberrel együtt gondolkodva, a pénzügyeket alaposan átlátva vezetnéd a céged, szintén nem fogsz csalódni.

Ha a számvitel számodra a vállalkozás fontos része, és kimutatásokkal, riportokkal támogatnád a pénzügyi döntéseid, akkor szintén jó eszköz lehet ehhez ez a típusú könyvvezetés.

Miben tudunk neked segíteni?

Mi a tudatos és átlátható könyvelésben hiszünk. A többdimenziós könyvvitel esetén együtt gondolkozunk a vállalkozás jövőjéről, rendszerben, a valóságnak megfelelően mutatjuk meg a lehetőségeket.

Célunk, hogy átláthasd, mennyire dolgoznak hatékonyan a vállalkozás egyes részlegei, mekkora a bevételtípusonkénti nyereség, vagy épp a munkatársak termelékenysége.

Amennyiben ezt a könyvvitelt választanád, keress minket és konzultáljunk a céged lehetőségeiről!