Hívj minket 9-17 óra között!

Könyvelési teendők év végén III. rész: adóstratégiai tanácsok

Tartalomjegyzék

A jól megválasztott adózási forma rengeteget spórolhat egy vállalatnak. Év végén jól jöhet egy tanácsadás, amikor számot vetünk arról, megváltoztassuk-e az adóstratégiát. Alábbi cikkünkben adózási tanácsaink mellett megírjuk azt is, miért fontos elmélyülni a megfelelő adózás kiválasztásában.

A magas bevétel már fél siker. Azonban korántsem elég. Egy sikeres cég életében ugyanis legalább annyira fontos, hogyan számolja el a tárgyévben keletkezett bevételt, illetve a tapasztalt növekedési mértéket, mint az, hogy hogyan éri el mindezt. 

Miért fontos az adóstratégia mérlegelése az év végén?

Az év vége, a pénzügyi év zárása több lehetőséget is megnyit a vállalatok előtt. A legfontosabb könyvelési teendőket már sorra vettük, azonban az év zárásaként az adóstratégiát is érdemes átgondolni. 

A társasági adóval, helyi adókkal, innovációs járulékkal és ágazati különadókkal kapcsolatos általános adótanácsadás nagy mértékben képes spórolni a legtöbb vállalatnak.

Mi például javasoljuk az év végi tanácsadás beiktatását, amikor kiderül, hogy az adózási forma minden lehetőségét kihasználja-e az adott vállalat, illetve hogy legális-e az adóoptimalizálás. Ilyenkor az is kiderülhet, hogy érdemes-e adózási formát váltani.

Miben segíthet egy jó adótanácsadó?

Az év végi adótanácsadás remek ötlet, ha látni akarjuk, tudunk-e fogni az adózás költségein: hiszen könnyedén elképzelhető, hogy nem megfelelő adózási formát használunk, vagy nem használjuk ki megfelelően a jelenlegit.

Azzal, hogy az adótanácsadás során a szakember rávilágít, hogy egy másik adónemmel pénzt spórolhatunk a cégünknek, lehetőséget kapunk arra is, hogy hatékonyabb és gyorsabb növekedésre legyen képes a vállalat. 

A szakember segíthet abban is, hogy:

 • lehetséges-e más, kedvezőbb adózási formára váltani (pl. áttérés KIVA-ra);
 • a kiválasztott adózási formában milyen adózási és adóalap kedvezményt, milyen mértékben vehetünk igénybe;
 • milyen feltételekkel vehetjük igénybe ezeket a kedvezményeket;
 • lehetséges-e a legális adóoptimalizálás;
 • hogyan spórolhat a vállalat legálisan költségeket és hogyan növelheti a hatékonyságát.

Egy jó adótanácsadó átlátja mindezt, tisztában van az adózási formák minden aktuális jogszabályával, így egy konkrét és biztos tanácsot tud adni ahhoz, hogy jó adónemet válasszon a cég.

Adóstratégia: 6 dolog, amit mindenképp szem előtt kell tartanunk

Az adótanácsadás alkalmával olyan elemeket vizsgálunk meg, amelyek segítenek átlátni az változtatandó területeket.

1. Iparűzési adó

A helyi iparűzési adó nem ismeretlen fogalom egy vállalkozó számára, hiszen azok a vállalkozások, amelyek az adott önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végeznek vállalkozási tevékenységet, adókötelesek az önkormányzat felé.

Az adó maximális értéke az adóalap 2%-a lehet. Vannak, ahol be sem vezetik, de a legtöbb esetben az önkormányzatok élnek a lehetőséggel.

Habár gyakorlatilag jövedelemadóról beszélünk, valójában inkább tekinthetünk erre úgy, mint forgalmi típusú adóra, hiszen minél nagyobb a forgalmunk, annál magasabb összeget fizetünk. A vállalkozások legnagyobb összegű számlái, mint a szolgáltatási számlák, bérköltségek, értékcsökkenés leírása stb., ugyanis nem vonható le az iparűzési adó számításakor.

Tehát erre mindenképpen számolnunk kell, és komolyan kell venni az iparűzési adót, még akkor is, ha csak 2%-os mértéket mutat.

2. Társasági adó feltöltés

Ez lesz az első olyan év, amikor az adóév végén nem kell a feltöltéssel bíbelődni. 

A módosítás 2020. július 15-én lépett hatályba, így ezen napot magában foglaló adóévtől – attól függetlenül, hogy az üzleti év megegyezik-e a naptári évvel – már egyik gazdálkodó szervezetet sem terheli feltöltési kötelezettség.

3. Ágazati különadók

A legtöbb vállalkozás számára szinte elkerülhetetlen, hogy ágazati különadót fizessen. Hiszen a teljesség igénye nélkül olyan különadókra kell gondolni, mint a reklámadó, a népegészségügyi termékadó, a biztosítási adó, a távközlési adó vagy a közművezetékek adója, csak, hogy néhányat említsünk. 

Ezek az adók nagyban megnehezítik egyes ágazatok fejlődését, hiszen ha a társasági adóhoz hozzávesszük a különadókat is, bizonyos vállalkozásoknak olyan mértékű adóterhe van, amely szinte ellehetetleníti őket.

A különadók továbbá afféle negatív lavinát is elindíthatnak, hiszen hatással vannak a többi adóra is, így több piaci szereplőre, a befektetőktől kezdve a munkavállalókig.

4. Tranzakciós illeték

A pénzügyi tranzakciós illeték megfizetése a lakossági és vállalati banki, postai tranzakciókra, így például az átutalási megbízásra, beszedési megbízásra, bankkártyás vásárlásra, csekkbeváltásra, készpénzkifizetésre, készpénzátutalásra, valamint a kölcsöntörlesztésre, a pénzváltási tevékenységre, a banki díj és jutalék felszámítására terjed ki. Az illeték alapja az az összeg, amely a pénzforgalmi szolgáltató és a fizető fél számláját terheli.

Magánszemély esetén az alapot az utalásonként 20 000 forint feletti összeg képezi.

Ezek érthető módon nagyban terhelik a vállalkozásokat. Mindennek nagy szerepe van az adóstratégia kialakításában, hiszen az adótanácsadó ebben is tud segíteni.

5. Béren kívüli juttatások rendszere

A béren kívüli juttatás, vagy ahogy a legtöbben hívják, cafeteria, gyakran alkalmazott eszköz a munkabér kiegészítésére, a motiváció fenntartására. Ennek mértékét és milyenségét a vállalat határozza meg, természetesen adó- és járulékterhek fejében. 

Sok cég éppen ezért lemond erről a lehetőségről, pedig az okosan meghatározott béren kívüli juttatás win-win szituációt eredményezhet munkáltatói és munkavállalói oldalról is. A cafeteria a munkabérhez viszonyítva alacsonyabb adóvonzatot jelent, arról nem is beszélve, hogy egyes elemei adó- és járulékmentesek. Érdemes átgondolni, utánajárni és tanácsot kérni egy szakembertől ebben a témában.

6. Csoportos társasági adózás

2019. január 1-jétől a társasági adózáson belül csoportos adóalanyiságot is választhatnak a cégek.

A társasági adó csoport lényegében egy új lehetőség a cégcsoportos adótervezésre, amelynek köszönhetően a több társaságiadóalany-tagból egy olyan társasági adóalany jön létre, akinek az egyéni adóbevallások helyett csupán egyetlen csoportos bevallást kell benyújtania.

Mindez jelentős adómegtakarítással is járhat, természetesen a kritériumok ismeretében. Egy adótanácsadás keretein belül a feltételeket és lehetőségeket is megvitatjuk a vállalat vezetőjével, így egy költséghatékonyabb eredményt érhetünk el.

Melyik jobb nekem: a KIVA vagy a TAO?

Ahogyan fentebb is írtuk, az adóstratégia tervezésekor a megfelelő adózási forma kiválasztása költségeket spórolhat a vállalatnak. Gyakori kérdés, hogy melyik adózási nem a legköltséghatékonyabb: elsősorban ebben szeretnénk segíteni a vállalatoknak.

Az egyik ilyen döntési pont a TAO vagy KIVA kérdésköre. 

A TAO-t általában az adónem hatálya alá tartozó cégek fizetik, vagy azok, akik egészen egyszerűen nem választanak más adózási formát.

A TAO alatt arról van szó, hogy minden olyan jövedelem után, amely jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló tevékenységből ered, az adózót terheli a társasági adófizetési kötelezettség. Érdemes átgondolni, milyen adónemmel járunk jobban, és például megéri-e KIVA-ra váltani.

A kisvállalati adóról korábban írtunk egy átfogó anyagot, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a cégek tisztában legyenek a lehetőségeikkel.

A társas vállalkozók több adózási forma közül választhatják ki a nekik legkedvezőbbet. Ez járulékfizetés szempontjából döntő fontosságú, ezért fontos, hogy megmutassuk a lehetőségeket.

A KIVA, azaz a kisvállalati adózási forma segítséget nyújthat az adózás mértékének csökkentésére, azonban sok könyvelő vaktában nem tud válaszolni arra, érdemes-e áttérni.

Éppen ezért szolgáltatásaink részét képezi, hogy:

 • a vállalkozó megismerje a KIVA előnyeit;
 • megállapítsuk, hogy megéri-e váltani;
 • felmérjük a cég bérköltségeit és tervezett osztalékfizetését;
 • pontosan kiszámítsuk a cég adóelőlegét;
 • elkészítsük a cég éves KIVA bevallását és számviteli beszámolóját;
 • szükség szerint könyvvizsgálatot biztosítsunk.

Az év vége a legtöbb vállalat számára egyenlő a zárással, és az új lehetőségek megnyitásával. Érdemes tehát még ebben a pénzügyi évben számot vetni és képbe kerülni a vállalat számára legkedvezőbb feltételekkel. 

Amennyiben segítségre, adótanácsadásra van szükség, állunk rendelkezésre a legpontosabb szakmai tapasztalattal és a leghatékonyabb szakemberekkel. Adóstratégiai tanácsadásunk épp a fent leírtak leghatékonyabb kezelését szolgálja.

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal, ha pedig hasznosnak találta a cikket, ossza meg üzleti ismerőseivel, hogy nekik se okozzon fejtörést a megfelelő adóstratégia kidolgozása. 

Ismerje meg tanácsadásainkat!

Cégalapítási tanácsadás

Segítünk, hogy cége az első pillanattól a jó úton járjon!

Komplex audit

Kíváncsi, milyen állapotban van cége könyvelése?

Adóstratégia tervezés

Hogyan spórolhat többet cége költségein?

Segítségre van szükséged?
Kovács Balázs
Regisztrált Mérlegképes Könyvelő, Adóstratégiai és Üzleti Tudatosság Tanácsadó 2003 óta könyvelő és 2007 óta a K&K Tudatos Könyvelés KFT ügyvezetője Küldetésem az Üzleti és magán életi Tudatosság népszerűsítése, célom hogy támogassam az ügyfeleinket abban, hogy egy profi és sikeres céget építsenek. Erősségem a stratégiai szemlélet és nagyon jól rá tudok érezni arra, hogy a partnereinknél milyen területeket szükséges fejleszteni ahhoz, hogy sikeresebbek legyenek. Egész életemben a tudatosságra törekedtem az életem minden területén és cégemmel is ezt képviselem.
Ezek is érdekelhetnek
Mit kell tudnod cégvezetőként az új Kiterjesztett Gyártói Felelősséggel (EPR) kapcsolatos szabályokról? A cikkben mindent megtalálsz.
A negatív emberek mindenben a rosszat látják meg, és arra fókuszálnak. Ezzel megmérgezve saját környezetüket – például a céged. Így kezeld őket hatékonyan.
Csak az Egyesült Államokban a cégvezetők 84%-a él az imposztor szindrómában. Vajon mi okozza ezt a magas százalékot? Miért küzd ennyi sikeres ember a szindróma nehézségeivel? Ha időnként úgy érzed, kevés vagy, és nem tudod megélni a sikereid, ez a cikk neked szól.