Hívj minket 9-17 óra között!

Mi a különbség a cash flow kimutatás és az eredménykimutatás között?

Egy asztal tele kimutatásokkal, rajtuk nagyító és szemüveg, tollak és egy MacBook.

Tartalomjegyzék

Akár kezdő vállalkozásként, akár már bejáratott gépezetként kezdjük meg működésünk a cash flow kimutatás és az eredménykimutatás közötti különbséget ismernünk kell. Mindehhez pedig nem árt tudni azt sem, pontosan mit jelent a két fogalom.

Minden vállalkozás esetén fontos, hogy a feladatok között helyet kapjon a cash flow és az eredménykimutatás. Ennek menete, és a kettő közötti különbség megértése nagyon fontos, hiszen segít a tervezésben, és a jövedelmek, kiadások menedzselésében is.

Mindkét kimutatás részét képezi a mérlegképes könyvelő feladatainak. Célunk az, hogy a cégvezető és a folyamatban résztvevők megértsék, miként is működnek ezek a kimutatások. A következőkben ezekben szeretnénk segítséget nyújtani.

Mi jelent a cash flow kimutatás?

A cash flow angol kifejezés, amely pénzáramlást jelent: egy olyan kimutatásról beszélünk, amely a beérkező és kimenő pénzforgalmat összegzi, és számszerűsíti. Mivel egy vállalkozásba számos helyről érkezhet bevétel, amelyeknek beérkezési időpontja is eltérő, fontos, hogy mindezt vezessük.

Ha tisztában vagyunk a bevételekkel, és kimutatást készítünk a kiadásokról is, sokkal átláthatóbbak lesznek a pénzügyeink.

Így könnyebben tervezhetünk a kiadásokkal, és tisztában lehetünk a jövedelmünkkel is.

A cash flow számítása

Ha nagyon egyszerűek szeretnénk lenni, a cash flow számításához összeadásra és kivonásra lesz szükség. Természetesen azért nem ennyire egyszerű a helyzet, de túlbonyolítani sem kell mindezt: egy könyvelő sokat segíthet mindkét kimutatás elkészítésében.

Ebben az esetben az a legfontosabb, hogy külön számítás vonatkozik az induló és a már működő vállalkozásokra.

Előbbi esetén még nehéz bevételekről beszélni, hiszen indulásnál ezzel még nem lehet tisztában a vállalkozó. Ezzel szemben a már működő vállalkozás esetén ez a becslés sokkal pontosabb.

A számításnál fontos, hogy minden napi kimutatásnál az adott napra eső bevételt hozzáadjuk a nyitóegyenleghez, így megkapjuk, mennyivel is gazdálkodhatunk az adott napon. Ezt érdemes hónapokra lebontani, így az éves kimutatás is sokkal könnyebb lesz.

Miért fontos a cash flow kimutatás?

A cash flow kimutatásnak több fajtája is van:

 • kezdeti cash flow;
 • működési cash flow;
 • befektetési cash flow;
 • finanszírozási cash flow.

A kezdeti cash flow kimutatást érdemes minden vállalkozásnak elkészítenie. A miért: így sokkal könnyebben tervezhetünk és láthatjuk azt is, hogy a kezdeti tőke mikor ér a végére. A bevételszámításban sokat segíthet a versenytárselemzés, de azt ne felejtsük el, hogy induló vállalkozásként töredéke lesz a bevételünk a már működő cégekhez képest.

A működési cash flow az a kimutatás, amely a vállalkozás fő bevételteremtő tevékenységeiből jön létre.

A befektetési cash flow minden olyan pénzmozgást jelöl, amely a befektetett eszközökből, illetve az értékesítésekből származik.

A finanszírozási cash flow pedig a fő változásokat mutatja a tőkében, hitelekben, és mindez az összetételre és a pénzösszegekre is vonatkozhat.

Hogyan zajlik a cash flow kimutatás?

A cash flow kimutatás elkészítése esetén nem mindegy, hogy induló vagy működő vállalkozás számára készítjük-e el. Előbbi esetén a tőkét és a bevételek becslését vesszük alapul, majd a költségeket vezetjük bele a táblázatba.
Induló vállalkozás esetén vannak az egyszeri, fix költségek, és vannak azok, amelyekkel minden hónapban számolhatunk.

Működő vállalkozás esetén hasonló a metódus, ám értelemszerűen az induló költségekkel nem kell számolni.
Mivel ebben az esetben jóval pontosabb és összetettebb adatok állnak rendelkezésünkre, havi számítás helyett érdemes napi bontásban gondolkodni.

Mit jelent a számviteli törvény szerinti eredménykimutatás?

A könyvelés fontos része az eredménykimutatás. Ez egy adott időszakra vonatkozó dokumentum, amely tartalmazza a vállalkozás bevételeit, és ráfordításait, ezek különbözetét pedig eredményként mutatja ki.

Az eredménykimutatás a vállalkozás valamennyi tevékenységéből származó hozamokat monitorozza, és összehasonlítja a költségeket is, így megmutatja az érdekelteknek (pl. befektetők, tulajdonosok) járó összegeket is.

Miért fontos az eredménykimutatás?

Az eredménykimutatás a vállalkozás valamennyi tevékenységéből származó hozamra kiterjed, mindezt pedig összegezve és összehasonlítva megkapjuk, hogy melyek az érdekelteknek járó összegek. Azért is fontos ez a kimutatás, mert számos érdekes információra rávilágít, úgy, mint:

 • milyen tényezők hatnak az eredmények keletkezésére, és mindezt hogyan számszerűsíthetjük;
 • az egyes eredménykategóriák nem csak elkülöníthetők, hanem rengeteg plusz infót is adnak;
 • meg tudjuk állapítani a vállalkozásnál maradó mérleg szerinti eredményt;
  ugyanez igaz a tulajdonosoknak kifizethető osztalékra is;
 • azzal, hogy a bevételek és ráfordítások csoportosításra kerülnek a jövedelem összetevői is megállapíthatók;
 • könnyebben megállapítható a társasági adó fizetési kötelezettsége;
  ki tudjuk mutatni a mérleg szerinti eredményt is.

Az eredménykimutatással tehát nem csak az eredmények összetevőit ismerhetjük meg, hanem azt is, mennyire jövedelmező a vállalkozásunk, illetve hogy hogyan teljesítettünk az előző évhez képest.

Hogyan zajlik az eredménykimutatás?

Az eredménykimutatást a bevételekből, nyereségekből, veszteségekből és a kiadásokból készítjük el. Így ha a teljes bevétel (és ebbe beleértjük a nyereséget is) meghaladja a teljes költséget, akkor azt az eredményt a nettó jövedelemként tüntetjük fel.

Míg ha az összes költség (ide értve a veszteségeket is) meghaladja a teljes bevételt, akkor az eredményt a nettó veszteségként könyvelhetjük el.

A cash flow és az eredménykimutatás összehasonlítása

Mivel elsőre hasonlónak tűnhet a két kimutatás, fontos, hogy összehasonlítsuk őket.

Mi alapján hasonlítjuk össze? Eredménykimutatás Cash flow kimutatás
Mit is jelent? Az eredménykimutatás egy adott számviteli időszak bevételeit, nyereségeit, költségeit és veszteségeit mutatja meg. A cash flow kimutatás a készpénz be- és kiáramlását mutatja meg egy adott számviteli időszakra vetítve.
Hány tevékenységre osztjuk? Kettő Három 
Miből “táplálkozik”? A kimutatható eredményekből A pénzáramlásból
Mi a célunk? Megismerni a jövedelmezőséget és a tulajdonosi tőkét. Megállapítani a vállalkozás fizetőképességét.
Hogyan készül? Különböző nyilvántartások és főkönyvi számlák alapján. Az eredménykimutatás és a mérleg alapján.
Lényeges az értékcsökkenés? Figyelembe veszi Nem veszi figyelembe

Mi a különbség a cash flow és az eredménykimutatás között?

Habár a fenti táblázat jól összeszedi a különbségeket, egyes pontoknál érdemes elidőzni picit.

 • A legfőbb különbség a két kimutatás között, hogy az eredménykimutatás az eredményre, míg a cash flow kimutatás a készpénzre koncentrálódik.
 • Az eredménykimutatás tevékenységi és nem működési tevékenységre oszlik, míg a cash flow kimutatás tevékenységi, befektetési és finanszírozási tevékenységre oszlik fel.
 • Míg az eredménykimutatás a vállalat jövedelmezőségének megismerésében segít a vállalkozónak, addig a cash flow kimutatás hasznosnak bizonyul az üzleti likviditás és fizetőképesség ismeretében, így segítve a jövőbeni tervezést is.
 • Az eredménykimutatás az eredményszemléletű számviteli rendszeren alapul. Ebben az esetben szem előtt tartják a pénzügyi év bevételeit és költségeit. Ezzel szemben a cash flow kimutatás a számlák készpénz-rendszerén alapszik, amely csak az adott pénzügyi év tényleges pénzbevételét és kiáramlását nézi.
 • Az eredménykimutatás a nyilvántartásokra és főkönyvi számlákra koncentrál. A cash flow kimutatás pedig az eredménykimutatásra és a mérlegre támaszkodik.
 • Az értékcsökkenés az eredménykimutatásban kerül elszámolásra, de ugyanez kizárásra kerül a cash flow kimutatásból, mert nem készpénz-tétel.

Természetesen egyik kimutatás sem egyszerű. Érdemes mindkét folyamatban profi szakemberekre bízni a munkát, hogy könnyebb legyen a tervezhetőség.

Hasonlóan hasznos lehet az üzleti terv elkészítése is, erről bővebben ebből a cikkünkből tájékozódhat. Ha pedig hasznosnak találja a cikket, ossza meg üzleti ismerőseivel, hogy bennük is tisztázódjon, mi a különbség cash flow és eredménykimutatás között.

Segítségre van szükséged?
Kovács Balázs
Regisztrált Mérlegképes Könyvelő, Adóstratégiai és Üzleti Tudatosság Tanácsadó 2003 óta könyvelő és 2007 óta a K&K Tudatos Könyvelés KFT ügyvezetője Küldetésem az Üzleti és magán életi Tudatosság népszerűsítése, célom hogy támogassam az ügyfeleinket abban, hogy egy profi és sikeres céget építsenek. Erősségem a stratégiai szemlélet és nagyon jól rá tudok érezni arra, hogy a partnereinknél milyen területeket szükséges fejleszteni ahhoz, hogy sikeresebbek legyenek. Egész életemben a tudatosságra törekedtem az életem minden területén és cégemmel is ezt képviselem.
Ezek is érdekelhetnek
Mit kell tudnod cégvezetőként az új Kiterjesztett Gyártói Felelősséggel (EPR) kapcsolatos szabályokról? A cikkben mindent megtalálsz.
A negatív emberek mindenben a rosszat látják meg, és arra fókuszálnak. Ezzel megmérgezve saját környezetüket – például a céged. Így kezeld őket hatékonyan.
Csak az Egyesült Államokban a cégvezetők 84%-a él az imposztor szindrómában. Vajon mi okozza ezt a magas százalékot? Miért küzd ennyi sikeres ember a szindróma nehézségeivel? Ha időnként úgy érzed, kevés vagy, és nem tudod megélni a sikereid, ez a cikk neked szól.