Nem fizettek ki? Mutatjuk, mit tehetsz! Útmutató kezdő vállalkozóknak

Már most mondjuk: kezdő vállalkozóként ne lepődj meg, ha partnereid bizonyos része nem fog határidőre kifizetni. Ennek természetesen több oka is lehet, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. A jelenség nemcsak a magyar vállalkozói kultúra sajátja, más országokban is lehet tapasztalni ezt. Hogy tudd, milyen eszközökkel élhetsz ilyen esetekben, összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Képzeld csak el: kezdő vállalkozóként sorra kapod a megbízásokat, te éjt nappallá téve dolgozol, hogy az ügyfél a lehető legjobb munkát kapja tőled, majd mikor a fizetésre kerülne sor, azt látod, hogy nem érkezett meg határidőre az összeg. 

Mindez persze kellemetlen helyzetet eredményez, hisz neked is lenne jobb dolgod (friss vállalkozóként ez nagyon valószínű), mint a saját pénzed után szaladgálni. Viszont, hogy megelőzd az ilyen helyzeteket, mutatunk pár praktikát, amivel kiszűrheted a megbízhatatlan ügyfeleket.

Megelőző lépések

Persze, elstartol a vállalkozásod, és többnyire minden megbízásra igent mondasz, hogy beinduljon a bizniszed. Igen ám, de előfordulhat, hogy az a megbízó, akinek te egyből igent mondtál, éppen az utolsókat rúgja, sőt, esetleg csődeljárás alatt van, és már az adószámát is törölték. 

Hogy ezt elkerüld, azt javasoljuk, hogy nulladik lépésként ellenőrizd le a céget. Erre vannak ingyenesen elérhető cégnyilvántartások. Néha annyira részletesek ezek a dokumentumok, hogy még azt is meg tudod nézni, milyen eredménye volt a cégnek.

Ráadásul jó hír, hogy nemsokára az adóhatóság is kereshetővé teszi az általa összegyűjtött adatokat – még az egyéni vállalkozókról is. 

Ez azt jelenti, hogy nemsokára az adószám alapján az is megismerhetővé válik, hogy van-e valakinek köztartozása. Ezek alapján pedig már biztosan meg tudod állapítani, hogy vajon olyannal készülsz üzletelni, aki stabil pénzügyileg, és működőképes, vagy sem.

Ezeket érdemes megnézned:

Ha ezekből sem tiszta számodra, hogy mi a helyzet a megbízóddal, akkor vannak olyan fizetős szolgáltatások, amelyek pénzügyi elemzést és minősítést is készítenek a cégekről, sőt, akár tudsz keresni olyan ágazati elemzéseket is, amelyekből megtudhatod, hogy kockázatos-e egy adott iparágban működő céggel dolgozni.

Írj megfelelő szerződést!

VIGYÁZZ: Érdekes, hogy bármennyire is általános dolog, sokszor elmarad a részletek írásba foglalása, és csak szóbeli megállapodás történik. Nyilván nem mondunk újat azzal, hogy így nem sok esélyed lesz bizonyítani követelésedet, hiszen a követelésbehajtás szempontjából az a legfontosabb kérdés, hogy pontosan miben állapodtak meg a felek.

Fontos tehát, hogy bármiben is állapodsz meg – hiába esetleg családtag, jó barát vagy régi ismerős a megbízód –, foglald írásba. Az alábbiakat mindenképp tartalmazza a szerződés:

  • a felek személyes adatai – a későbbi követelésbehajtás szempontjából elengedhetetlen, hogy tudjuk a szerződő felek adatait, ellenkező esetben sem a végrehajtó, sem a bíróság nem fogja az adóst megtalálni;
  • a szerződés tárgya – ki és mire vállal kötelezettséget;
  • a teljesítés ideje – kinek mikorra kell teljesíteni azt, amire kötelezettséget vállalt;
  • történik-e pénzátadás a szerződéskötéskor (előleg, foglaló stb.), és ezt hogyan kaphatjuk vissza, ha a másik fél nem teljesít;
  • mi történik akkor, ha a másik fél egyáltalán nem teljesíti a kötelezettségét, vagy nem úgy, ahogy a szerződésben vállalta – hogyan lehet a szerződést felmondani, vagy attól elállni, és ez esetben hogyan kell a feleknek elszámolni 

Mivel a bíróságon nekünk kell bizonyítani igazunkat a követelésre vonatkozóan, ha ezeket tartalmazza a szerződés, akkor magabiztosak lehetünk az üggyel kapcsolatban. 

Ezek mellett nyomást helyezhetsz még a megbízódra azzal, hogy a késedelmi kamatot is a szerződésbe foglalod, ám ami talán még nagyobb elrettentő erővel bír, az a jelzálogjog, ami – ha nagyobb összegről van szó – a követelés erejéig a szerződésben foglaltak szerint a megrendelő tulajdonában lévő ingóságra vonatkozik.

Ismerje meg tanácsadásainkat!

Cégalapítási tanácsadás

Segítünk, hogy cége az első pillanattól a jó úton járjon!

Komplex audit

Kíváncsi, milyen állapotban van cége könyvelése?

Adóstratégia tervezés

Hogyan spórolhat többet cége költségein?

Mielőtt jogi útra terelnéd az ügyet

Nem tudjuk, hogy te hogyan vagy vele, de bíróságra járni, pereskedni, megfelelő ügyvédet keríteni nem a legkellemesebb dolog. 

Persze, ha nem jön az SMS a banktól, hogy megérkezett a jogos jussod a megbízódtól, akkor mindezeket más szemüvegen keresztül nézi az ember, de fontos tudnod, hogy jogi útra terelés előtt van még pár lehetőséged, hogy megkaphasd a pénzed. 

Például sokszor elég egy telefon vagy e-mail ahhoz, hogy a fizetés meginduljon, így azt tanácsoljuk, hogy egy kis csúszás miatt nem érdemes a jó üzleti kapcsolatot kockáztatnod. De van olyan, hogy ennél határozottabban kell lépned.

Szolgáltatás leállítása

Vannak olyan helyzetek, amikor a szolgáltatásból fakadóan lehetőséged van kezdő vállalkozóként is odabökni a nem fizető ügyfelednek. 

Képzeld el, hogy mondjuk elkészítettél egy ütős, használatra kész weboldalt, át is adtad a hozzáférést az ügyfélnek, viszont az ígérgetéseken kívül sok minden nem történt. Ilyenkor ráijesztésképpen kapcsold le az oldalt. 

Ahogy mondtuk, szolgáltatástól függően működhet akár egy ilyen húzás is. Már csak azért is, mert a bíróság már (a számlán megjelölt határidőhöz képest) 15 napos késedelem esetén kimondhatja a partner fizetésképtelenségét, hivatalosan is utat nyitva a bírósági behajtásnak.

Követeléskezelő alkalmazása

Ha a fenti opció nem vált be, akkor – mielőtt jogi útra terelnéd az ügyet –, követeléskezelő segítségét is kérheted. Ezek a cégek megveszik tőled a követelést, és munkadíj fejében vállalják annak a rizikóját is, hogy nem sikerül behajtani az összeget. 

Fontos, hogy ez semmiképpen sem behajtást jelent, ugyanis az csak bírósági végzés alapján történik. 

A követeléskezelő inkább csak leveszi a terhet rólad, és ő intézi a szükséges további lépéseket. Ami biztos, hogy a követeléskezelő cég is azonnal  kérni fogja a megállapodással kapcsolatos összes dokumentumot, ezért ismét hangsúlyozzuk: akkor lehetsz biztos a dolgodban, ha részletes, átlátható dokumentációval körbebástyázod a követelésedet.

Ha nincs más választásod: jöhet a jogi út!

Még ez sem jelenti azt, hogy egyből az évszázad perére kellene készülnöd. Első lépésként ilyenkor egy ügyvédi felszólító levél kiküldése is elég. Érdekes, de ha az emberek hivatalos megkeresést kapnak, azonnal komolyabban veszik az ügyet. Nincs ez másként ebben az esetben sem. 

A levélben a felkért ügyvéd összefoglalja az előzményeket, ki mit vállalt stb. Valamint felsorolja azokat a jogi következményeket, melyekre az adós a jövőben számíthat, ha nem fizet. Általában ennek hatására már történik érdemi visszajelzés. Ha mégsem, jöhet a következő lépés.

Megtörténhet, hogy az adós elismeri tartozását, azonban jelenleg nem tudja kifizetni azt egy összegben. Ilyen esetben lehetőség van arra, hogy az adós egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozatot tegyen közjegyző előtt. A tartozáselismerő nyilatkozat lényege, hogy az adós elismeri, hogy kinek, milyen szerződésből vagy más jogviszonyból eredően, és mennyivel tartozik, továbbá vállalja, hogy ezt az összeget meghatározott időpontban teljesítendő részletekben, vagy egy későbbi időpontban megfizeti.

Ha pedig az adós meg sem próbál együttműködni, akkor a következő lépés a fizetéses meghagyás elindítása. 

Ilyenkor az ügyvéd a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszerén keresztül elektronikus felületén tudja benyújtani a fizetési meghagyás iránti kérelmet. Ez kicsit melós lesz, mivel így minden egyes, az ügyet érintő dokumentumot szkennelned kell. A kérelem benyújtásának azonban ára van, mégpedig a tőkekövetelés 3%-a. Részletes infókat a MOKK oldalán találhatsz. 

Ha ehhez még hozzászámoljuk az ügyvédi munkadíjat, plusz a rengeteg időt, amit az ügy megoldásával töltenél el, akkor néha úgy tűnik, hogy felesleges az jogi út. 

Kezdő vállalkozóként érdemes mérlegelned: az egyik serpenyőbe teszed, hogy mennyi időbe, pénzbe került és kerül megszerezni a követelést, a másikba pedig a követelés összegét. Ha nincs nagy különbség, érdemes maradnod a követeléskezelőnél, vagy az úgynevezett faktoringcégeknél. 

Lényege, hogy faktoringcég úgy ad neked kölcsönt, hogy nem a te vállalkozásod hitelképességét vizsgálja, hanem azt, hogy az adósod mennyire fizetőképes. Akkor érdemes ezt a módszert alkalmazni, ha a megbízód igencsak hitelképes cég (nálad hitelképesebb), vagyis jobb a minősítése.

Láthatod, hogy bizony fárasztó feladat tudd lenni egy behajtásos procedúra. Friss vállalkozóként pedig az ember nem ilyenekkel akarja tölteni az idejét, hanem inkább tanulással, fejlődéssel és az eladások növelésével. 

Ezért végszóként különösen fontos kiemelnünk, hogy bármennyire is jól jönne egy új ügyfél, mindenképp ellenőrizd, hogy megbízható, likvid céggel van-e dolgod. A vállalkozásdhoz pedig sok sikert kívánunk!

Ismerje meg szolgáltatásainkat!

Könyvelés

Segítünk megtalálni a legkedvezőbb legális adózási lehetőségeket.

Bérszámfejtés, munkaügy

Kiszámítható és költséghatékony bérszámfejtést teremtünk cégének.

Könyvvizsgálat

Szakképesített könyvvizsgálónk hitelességet biztosít cégének.

NAV Ügyintézés

Személyesen képviseljük cégét hatósági ellenőrzéseken.

KIVA Könyvelése

Mi nem csak lekönyveljük - minden részletét értjük is!

Kínai asztrológia

Vállalkozzon a belső inspirációja szerint és legyen sikeres!