Hívj minket 9-17 óra között!

5 egyértelmű jel, hogy szükséged van operatív vezetőre

Meetinget tartanak egy irodában
Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen jelei vannak és mikor jött el az ideje, hogy operatív vezetőt alkalmazz.

Tartalomjegyzék

Egyre hosszabbak és hosszabbak a munkanapjaid cégvezetőként? Szinte csak olyan feladatokkal foglalkozol, amelyek egyáltalán nem inspirálnak? Ez csupán néhány jel, ami arra mutat, hogy érdemes lehet elgondolkodnod egy operatív vezető felvételén. Cikkünkben megmutatjuk milyen terheket vehet le a válladról, és mikor jött el az ideje, hogy kiszervezd neki a feladataid egy részét.

Ki is az az operatív vezető?

Az operatív vezető, ahogy a neve is mutatja, egy cég operatív vezetéséért felelős.

Azaz működtet, fenntart és felel az erőforrások hatékony és megfelelő elosztásáért.

Folyamatos, mindennapi kapcsolatban van az általa működtetett rendszerrel, menedzseli a folyamatokat. Meghatározza a feladatokat, amelyeket végre kell hajtani és ki is osztja ezeket.

Összefogja a cég részlegeinek munkájának, irányítja a munkatársakat és ésszerű, költséghatékony működés kialakítására törekszik.

Jól hangzik ugye?

De nézzük meg, hogy mik azok a feladatok pontosan, amivel megbízhatod a leendő operatív vezetődet, milyen terheket vehet le a válladról az érkezése.

Mik egy operatív vezető feladatai?

Többnyire két típusú operatív vezető van.

Az egyikőjük az üzemeltetésben, adminisztrációban és a pénzügyekben nyújt erős segítséget, míg a másik az üzletfejlesztésben lehet a jobb kezed.

Aki az üzletfejlesztésben erős

Az ő feladatai lefedik majd például a céged bolthálózatának felépítését, ezen túlmenően pedig az értékesítés és a marketingtevékenységek, a HR és a szervezetfejlesztés, valamint a könyvelés, a pénzügy és a kontrolling területét.

Azonban a termelés és a logisztikai menedzsment nem az ő hatásköre, ezek vele párhuzamosan futó területek.

A vezető meetinget tart négy munkatársnak egy tárgyalóban

Aki az üzemeltetésben erős

Az az operatív vezető, aki az üzemeltetésben erős, segít neked abban, hogy tovább tudd építeni és fejleszteni a céged, azaz a HR és a szervezetfejlesztés terültén vehet le a válladról feladatokat.

Továbbá számíthatsz a kompetens támogatására a logisztika, a beszerzés, a kontrolling, a pénzügy és a könyvelés terültén is.

Az operatív vezető nem ügyvezető

Ahogy te is látod, a két típusú vezetőnél a szervezetfejlesztés és a HR, valamint a pénzügy-kontrolling-könyvelés területe a közös metszet, és akár cégenként is eltérhet, hogy az egyes szakmai terültek közül, ezeken felül, még melyeket bízzuk rájuk.

Tehát nincsen arra szabály, hogy mely területeket kell és szükséges pontosan lefednie az operatív vezetőnek, a lényeg az, hogy tudatosítsuk, hogy nem teljeskörű felső vezetői hatáskörrel rendelkezik. Ezért egy sokkal kisebb lépés és kockázatvállalás őt felvenni és alkalmazni, mint egy ügyvezetőt.

Stratégiai feladatokat tehát nem fogsz neki átadni, a céged ilyen irányú fejlesztése továbbra is a te hatásköröd marad, ő csak a mindennapi operatív folyamatok feladatait látja majd el. Ennek ellenére szinte ugyanolyan érzést adhat és hatalmas terheket tud levenni cégvezetőként, ügyvezetőként a válladról.

De milyen jelek mutatnak arra, hogy itt az ideje kiírni ezt a nyitott pozíciót?

Mikor van szükség operatív vezetőre?

Egy operatív munkatárs felvétele nagyon izgalmas lépés egy vállalkozó életében.

Azt mutatja, hogy nem csak megengedheti magának, de szüksége is van egy extra segítő kézre már ezen a szinten. Tehát sikeres a cég működése.

Azonban ennek ellenére is képesek lehetünk hosszú hónapokig halogatni, hogy meghozzuk ezt az üzleti döntést. Mindig úgy tűnik, van más prioritással rendelkező terület, amit előnyben kell részesíteni. Például termékfejlesztésre kellene fordítani a szükséges pénzt, vagy a marketingcsapatot kellene felépíteni helyette…stb.

Ezek miatt gyakran elodázódik a döntés, a terhelés csökkentésének biztosítása, és ott találjuk magunkat a számos, mindennapi működéshez tartozó management feladattal, szétaprózódva.

Ez pedig hosszútávon cég szintű problémákhoz vezethet. Elveszítjük a motivációnkat, nem valósulnak meg időben a kitűzött célok, a munkavégzésünk nem lesz hatékony.

Hogy ezt elkerüld, fontos, hogy időben felismerd és komolyan vedd a jeleket, amik azt mutatják, hogy itt az ideje egy operatív vezetőt felvenni.

1. Véget nem érő munkanapok

Először csak azt veszed észre, hogy a 8 órás munkanapokból 10-14 órás műszakok lesznek, majd lassan a szabadnapjaidba is bekúsznak a céges ügyek. Csak 1-2 sos telefonhívás és email és le is teszem a munkát. Aztán felnézel az órára és a szombat reggelből hirtelen este hat óra lett.

Persze megnyugtatod azzal magadat, hogy ez csak átmeneti helyzet, és hamarosan leállsz majd a túlhajszolt munkatempóval, de ezt kívánja meg a vezetés és vállalkozói szellem, és a siker érdekében mindent meg kell tenned.

Egy női alak fut egy óra elől

Neked is ismerős?

Akkor lehet eljött az ideje, hogy kiszervezd azokat a feladatokat, amelyek felemésztik a napjaidat, és megakadályozzák, hogy azokra a feladatokra koncentrálj, amelyek a vállalkozásod növekedése érdekében a létfontosságúak.

Nem vagy egyedül ebben a helyzetben!

Számtalan néhány fős kisvállalkozás jár ugyanebben a cipőben. A saját cégüket igazgató vezetők sokszor az átlag munkavállalók által ledolgozott munkaórák többszörösét vállalják magukra, miközben már az is sokat segítene a helyzetükön, ha az operatív feladatok egy részét kiszerveznék.

2. Jóval az órabéred alatt dolgozol

Ez első hallásra furcsa perspektíva lehet, mert vállalkozóként már nem az idő függvényében nézed a saját fizetésedet, hanem a vállalkozásod sikeressége mentén. Ha jól mennek a dolgok többet fizethetsz magadnak, ha rosszabbul megy az üzlet, akkor csökkentheted a saját fizetésedet.

Ez természetes, azonban érdemes kitalálnod a személyes óradíjadat. Miért?

Természetesen nem azért, hogy lásd mennyit kell fizetned magadnak. Hanem azért, hogy lásd, mikor végzel olyan feladatokat, amelyek nem térülnek meg, és nem érik meg a befektetett idődet.

Egy női alak előtt CV-ket nyújt ki három kéz

Amikor azt látod, hogy valaki a saját órabérednél olcsóbban el tudja végezni az adott feladatot, akkor itt az ideje, hogy megtaláld ezt az embert, és alkalmazd őt mielőbb. Fontos, hogy belásd, a te szaktudásodra és idődre más területeken van szükség. Az idő pedig pénz.

3. Olyan feladatokkal töltöd az idődet, amiket mások is el tudnak végezni

Szintén nagyon beszédes, ha hosszú órákat töltesz olyan feladatokkal, amelyeket egy betanítást követően más is ugyanolyan hatékonyan el tudna végezni.

Ha egy feladathoz tartozik SOP, azaz szabványos működési eljárás, az nem a te feladatot.

Az SOP egy jó módja annak, hogy lépésről-lépésre végigvezessük egy dokumentum segítségével a csapat leendő tagját egy adott feladat elvégzésén. Készíts akár műszaki, marketing vagy egyéb területeken minél több SOP-t, és add át ezeket a feladatokat mielőbb egy operatív vezetőnek, hogy a stratégiai célokra tudj fókuszálni.

4. Érzed, hogy segítségre van szükséged

Ha egy pillanatra megállsz és őszintén ránézel a napjaidra, biztos, hogy te is érzed, amikor eljött az idő, hogy segítséget kell felvenned fel egy operatív vezető személyében.

A legtöbbször érezzük, hogy a vállalkozásunknak mire is van szüksége ahhoz, hogy sikereket érjünk el. Egy plusz munkaerő alkalmazása nem egy végleges döntés, így nem érdemes rajta hosszú hónapokig gondolkodni, hogy felvegyünk-e valakit vagy sem.

Ha nehezen tartasz lépést a feladatmennyiséggel és a cégeddel, itt az ideje kiszervezni a munkát, akár az értékesítési, akár az üzemeltetési oldalon.

Egy kéz fekete nyilat rajzol, növekvő irányba

Sokat segíthet a döntésben, ha ilyenkor készítünk egy listát arról, hogy melyek azok a feladatok, amelyekhez nem tudunk SOP-t rendelni, és melyek azok, amelyekhez gond nélkül készülhet ilyen dokumentum. Gondold el, hogy mennyivel könnyebb és fókuszáltabb lehetne egy napod, ha nem kellene az utóbbi listával időt és energiát töltened.

Sokkal több fókusz kerülhetne a stratégiai területekre, a tervezésre. Így ha érzed, hogy segítségre van szükséged, bízz a megérzésedben.

5. Egyre kevesebb időt töltesz az vállalkozói alkotó zónádon belül

Ha gyakran felmerülnek benned a következő kérdések:

„Megéri ez az egész nekem?”

„Szeretném továbbra is vezetni ezt a vállalkozást?”

„Miért van xy sokkal előrébb a vállalkozásába?”

Akkor veled is az történik, hogy túl sok időt töltesz abban a zónában, ahol elveszíted a vállalkozói szellemedet. Olyan feladatokkal töltöd az időd többségét, amelyek nem izgalmasak, nem inspirálnak és nem szórakoztatnak.

Minél több időt töltesz a saját zseniális zónádon kívül, annál hosszabb időt vagy kénytelen a számodra terhelő feladatokkal tölteni. Fontos, hogy ilyenkor elmlékeztesd magad arra, hogy nem azért választottad a vállalkozói létet és a vezetői pozíciót, hogy olyan munkát végezz, amit utálsz. Ezt sokkal kisebb kockázat vállalása mellett is megtehetted volna.

Egy vezető, aki a zseniális vállalkozói zónájában tölti az idejét, azt érzi és gondolja, „alig várom, hogy holnap vissszatérhessek ehhez a feladathoz! Attól, hogy ez nehéz, még igazán szórakoztató és elememben vagyok benne!”

Persze a vállalkozói lét számos olyan feladattal és kihívással is jár, ami nem mindig kedvünkre való. De fontos, hogy ne ezeknek a feladatoknak élj, és a ne veszítsd el a motivációdat a mindennapokban, hogy növekedni tudj és további nagyszerű piaci sikereket érhess el.

Így ha fenti jelek közül bármelyikre is bólintottál, lehet, hogy elérkezett az ideje, hogy felvegyél egy operatív vezetőt a cégedbe. Ne halogasd hosszú hónapokig a döntést! Ha pedig bizonytalan vagy a kérdés pénzügyi vonatkozását illetően, keress bennünket bátran, számíthatsz ránk.

 

Segítségre van szükséged?
Kovács Balázs
Regisztrált Mérlegképes Könyvelő, Adóstratégiai és Üzleti Tudatosság Tanácsadó 2003 óta könyvelő és 2007 óta a K&K Tudatos Könyvelés KFT ügyvezetője Küldetésem az Üzleti és magán életi Tudatosság népszerűsítése, célom hogy támogassam az ügyfeleinket abban, hogy egy profi és sikeres céget építsenek. Erősségem a stratégiai szemlélet és nagyon jól rá tudok érezni arra, hogy a partnereinknél milyen területeket szükséges fejleszteni ahhoz, hogy sikeresebbek legyenek. Egész életemben a tudatosságra törekedtem az életem minden területén és cégemmel is ezt képviselem.
Ezek is érdekelhetnek
Mit kell tudnod cégvezetőként az új Kiterjesztett Gyártói Felelősséggel (EPR) kapcsolatos szabályokról? A cikkben mindent megtalálsz.
A negatív emberek mindenben a rosszat látják meg, és arra fókuszálnak. Ezzel megmérgezve saját környezetüket – például a céged. Így kezeld őket hatékonyan.
Csak az Egyesült Államokban a cégvezetők 84%-a él az imposztor szindrómában. Vajon mi okozza ezt a magas százalékot? Miért küzd ennyi sikeres ember a szindróma nehézségeivel? Ha időnként úgy érzed, kevés vagy, és nem tudod megélni a sikereid, ez a cikk neked szól.