Pénzügyi terv: hogyan írjam meg, mire figyeljek, egyáltalán miért jó?

A pénzügyi terv minden cég életében kulcsfontosságú elem. Elkészítése időigényes, de haszna vitathatatlan, ugyanis megalapozhatja a cég jövőjét és sikerét is. Hogyan fogjunk hozzá? Útmutatónkban végigvesszük a pénzügyi terv elemeit és megírásának folyamatát.

Habár a legtöbb cégvezető tisztában van azzal, hogy fontos pénzügyi tervet készíteni, összetettsége riasztó lehet, ezért sokan kihagyják ezt a lépést. Természetesen helytelenül. Hiszen a jól elkészített pénzügyi terv a vállalat jövőjének záloga lehet, segíthet a fejlődésben, a tervezésben és a bevételek maximalizálásában.

A kérdés persze egyértelmű: hogyan fogjunk hozzá? Kihez forduljunk segítségért? Mivel a legtöbb esetben maga a cégvezető ismeri leginkább a cégét, az ő szerepe kulcsfontosságú a terv elkészítésében.

Mi a pénzügyi terv?

A pénzügyi terv az üzleti terv részét képezi, melynek elkészítéséről korábban már írtunk. Kijelenthetjük, hogy egy üzleti tervezés során a pénzügyi terv elkészítése a legfontosabb mérföldkő. Ez egy olyan dokumentum, amely segít rendszerezni a cég pénzügyeit, a befektetéseket, megtakarításokat, kiadásokat és a cash flow-t, ráadásul be is biztosítja a vállalatot.

A legegyszerűbben úgy fogalmazhatjuk meg, hogy útmutatót nyújt a cég pénzéhez, és konkrét számokkal támasztja alá az üzleti stratégiát.

Elemez, előrejelez, tervez, és segít abban, hogy gazdaságosan költsük el a pénzünket.

Pénzügyi terv nélkül nehéz a továbblépés, fejlődés, ezért minden cégvezetőnek első lépésként kellene értelmeznie az elkészítését.

pénzügyi tervezés adatok emberek
Könyvelőnk segíthet a pénzügyi terv megírásában

Mi a pénzügyi tervezés célja?

Röviden: a pénzügyi terv célja, hogy előrelássunk, és tudjuk, jól csináljuk-e céges ügyeinket, valamint előrevetíthetjük a vállalkozás jövőjét is. 

A pénzügyi terv elkészítésével:

 • képet kapunk arról, hogy megéri-e új vállalkozásba kezdenünk,
 • megerősítést kaphatunk az üzleti stratégia működését illetően,
 • kideríthetjük, hogy érdemes-e befektetőket, hitelezőket, vagy pályázati pénzt igényelni,
 • amennyiben új terméket vagy szolgáltatást vezetnénk be, szintén hatalmas segítség lehet,
 • változtathatunk a rosszul működő folyamatokon. 

Összefoglalva: a pénzügyi tervvel megnézhetjük, mi működik és mi szorul változtatásra.

Fontos azonban kiemelni, hogy a pénzügyi tervezés nem egyenlő a könyveléssel, ugyanis ebben az esetben nincs szükség tűpontos számokra és számításokra. A terv elkészítésével láthatjuk, milyen kiadásokat vállalhatunk és milyen konkrét lépések állhatnak előttünk.

Szükségem van pénzügyi tervre?

A rövid válasz: igen! Akár kisvállalkozás, akár nagy, minden cégnek, vállalkozónak szüksége van pénzügyi tervre. Nélküle nem láthatjuk, hogy merre tartunk, hogy épp fejlődés vagy stagnálás szakaszában vagyunk. A pénzügyi terv segít abban, hogy jól osszuk be a bevételeket, és ne legyenek aránytalanul magasak a kiadások. 

Pénzügyi terv nélkül nekiindulni egy vállalkozásnak meglehetősen rizikós, de a fejlesztésekre, nagyobb összegek mozgatására is igaz ez.

Érvek, előnyök

Lássuk a pénzügyi terv legfontosabb előnyeit:

 • biztonságot ad,
 • átláthatóvá teszi a pénzügyeket,
 • megmutatja az esetleges buktatókat,
 • segít a tervezésben,
 • segít a fejlődésben, innovációban.

A jó pénzügyi terv ismérvei

Most már tudjuk, hogy a pénzügyi terv kulcsfontosságú. Fontos lehet tudni azt is, mik a jól felépített terv ismérvei:

 • részletes: a számítások terén nincs szükség tizedesvesszőkre, de minden fontos elemre ki kell térnünk a megírása során,
 • átgondolt és precíz: a jó pénzügyi terv nem egy óra alatt készül el, ezért fontos, hogy elegendő időt szánjunk rá,
 • módosítható: minden változhat, akár a piaci körülmények, akár a célközönségünk, vagy beléphet egy gyorsan fejlődő konkurens is. A pénzügyi terv is egy folyamatosan változó dokumentum,
 • a valóságot mutatja: nagyon fontos, hogy objektíven álljunk a vállalkozásunkhoz,
 • átlátható: egyszerűen de nagyszerűen kell megírnunk a pénzügyi tervet ahhoz, hogy az újabb és újabb változások során valóban a segítségünkre legyen,
 • mérhető: hibák mindenhol előfordulhatnak, így a pénzügyi tervezés során is. Fontos, hogy mielőbb rájöjjünk ezekre, és orvosolhassuk őket.
A tervezés során fontos a részletesség

Miből áll a pénzügyi terv?

Vajon a  pénzügyi terv elkészítéséhez mely pontokkal kell tisztában lenni? Elérkeztünk a legfontosabb részhez, a konkrét lépésekhez. Minden lépés fontos, és mindegyikre érdemes rászánni a megfelelő időt.

Ezek az alábbiak:

 1. Bevételek
 2. Költségek és kiadások
 3. Idegen források
 4. Fedezeti pont
 5. Mérleg
 6. Eredménykimutatás
 7. Eszközterv
 8. Megtérülés
 9. Beruházások
 10. Cash-flow
 11. Finanszírozás
 12. Előrejelzések

Nem árultunk zsákbamacskát, valóban összetett a pénzügyi tervezés. De a cégvezető nagy eséllyel már tisztában van ezekkel a lépésekkel, alátámasztásukkal pedig árnyaltabb lesz a kép.

kéz toll papír
A pénzügyi tervezés sok lépésből áll

Bevételek

Talán nem szorul különösebb magyarázatra ez a lépés. A termék vagy szolgáltatás eladásából származó összes bevételt tartalmaznia kell a pénzügyi tervünknek. Ide tartozik minden, amit bevételként könyvelhetünk el.

Költségek és kiadások

Az előző lépés párja. Az összes céget illető költséget bele kell vennünk: a szolgáltatások vagy termékek előállításához szükséges összeget, a vállalkozás fenntartásához kellőt, az üzemeltetési költségeket, a megvalósításhoz szükségeseket. Illetve a beruházások költségeit is fel kell tüntetnünk.

De ide kell sorolnunk azokat a ráfordításokat, amelybe például az ingatlan(ok), vagy a berendezések kerülnek.

Idegen források

A külső forrásokat is fel kell tüntetnünk a tervben: befektetők, hitelek összegei ezek. Tartalmaznia kell a hitel pontos összegét, a visszafizetési kalendáriumot, a beleadott tőkét és a kamatokat is.

Fedezeti pont

Mondhatnánk nullának is a fedezeti pontot, hiszen ez a pénzügyi terv azon része, amelyben a bevételek és a kiadások kiegyenlítik egymást. A fedezeti pont megmutatja, hogy a cég mennyire önfenntartó valamint, hogy milyen és mennyi külső forrásra van szüksége az induláshoz vagy fejlesztéshez.

A fedezeti pont azt is megmutatja, hogy nyereséges vagy veszteséges-e a cégünk.

Mérleg

A mérleg megmutatja a vállalkozás eddigi vagyonát illetve a finanszírozási forrásokat. Ez az a pont, amelyet a könyvelő készít el. A cég vagyoni helyzetére ad rálátást, tehát ebbe nem csak a konkrét pénzösszegek, hanem a munkagépek, ingatlanok egyéb vagyont képező elemek is beletartoznak.

Általában év végi helyzetet mutat meg, és azt is megmutatja, hogy bevételből vagy kiadásból volt több az adott évben.

Eredménykimutatás

Az eredménykimutatás célja, hogy megmutassa az adott időszak konkrét eredményeit. Ebből is láthatjuk, hogy mennyire voltunk eredményesek a vizsgált időszakban. Érdemes bizonyos időközökre elkészíteni, és fontos, hogy tartalmazza a bevételeket, a veszteségeket és az egyéb pénzügyi eredményeket is.

Eszközterv

Akár szolgáltatásról, akár termékekről van szó, eszközökre szükségünk lesz a munka során. Fontos, hogy ezeknek költségét, beleértve az amortizációt is, pontosan meghatározzuk, ugyanis ez a profit mértékét is befolyásolja. Ide tartoznak az anyagok, a munkagépek és eszközök, a bérleti díj és a rezsi is.

Megtérülés

Minden vállalkozás legkedveltebb pontja, hiszen ez az a lépés, ahol a befektetett tőke megtérül. A pénzügyi tervben fontos, hogy már ezt is előrevetítsük, hiszen ennek alapján tudjuk majd a lépéseket, terveket előkészíteni. Ezen a ponton, vagy ha úgy tetszik, ebben az időpontban, kezd el hozamot termelni a vállalkozás. Ha ez a megtérülési pont a számolások alapján minél előbb bekövetkezik, jó döntés volt belevágni a vállalkozásba.

Beruházások

Ehhez a ponthoz azokat az eszközöket, beszerzési forrásokat stb. kell feltüntetni, amelyekkel fejleszteni szeretnénk a vállakozást. A beszerzési időt, a költséget és ennek finanszírozási forrását is fel kell tüntetni.

Cash flow

A cash flow, vagy más szóval pénzáramlás a pénzügyi terv folyamatosan változó, fontos része. Az első évben érdemes havonta elkészíteni, hiszen képet fest nekünk arról, hogy mennyi pénzre van szükségünk a kitűzött célok eléréséhez, honnan érkezik majd ez az összeg, és mikor lesz rá szükségünk pontosan. Megmutatja, hogy az adott időszakban a vállakozás pénzállománya hogyan változott.

A cash flowról bővebben itt olvashat.

Hogyan készítsek pénzügyi tervet?

A lépéseket már ismerjük, jöhetnek a konkrét tippek. Mivel ez egy hosszabb lélegzetvételű dolog, külső segítséget is kérhetünk a könyvelő személyében. 

Az alábbiakra mindenképpen érdemes odafigyelni:

 • A felvitt adatok rendezettek és strukturáltak legyenek, hiszen a káoszon nehéz kiigazodni.
 • A mérleget és az eredménykimutatást a számlaviteli törvény előírása szerint készítsük el.
 • Használjuk ugyanazt a programot a költségek, a számlázás és a házipénztár kezelésére.
 • Használjunk gazdálkodási szoftvert, amely segít a költségek kezelésében.
 • Léteznek olyan szoftverek, amelyek segítenek a pénzügyi terv elkészítésében, a tervből pedig automatikusan elkészítik a cash flow tervét. 

Az elkészítés előtt határozzuk meg, pontosan mi vele a célunk, és hogy magunknak, vagy esetleges befektetőknek, pénzintézetnek készítjük-e el.

Fontos, hogy alaposan és átgondoltan hozzuk létre a dokumentumot, ne sajnáljuk az időt az elkészítésére. Szerezzünk be minden adatot, kivonatot, majd ezt követően kezdjünk hozzá.

Ha befektetés vagy hitelfelvétel a cél, rendezzük egyszerű, de átlátható sorrendben az adatokat, és ügyeljünk a számviteli normákra.

A pénzügyi terv elkészítése összetett feladat, amelyben nem árthat a segítség. Ha szakemberre bízná a feladatot, keressen minket bátran, és segítünk vállalkozása elindításában.