Hívj minket 9-17 óra között!

Teljesítménybér és jutalék: mik az előnyei?

Tartalomjegyzék

Miért lehet jó a teljesítménybér, ha a munkáltató és a munkavállaló is meg tud ebben állapodni? Milyen szabályok vonatkoznak rá? Mikor érdemes ezt a bérezési módszert választani? Ha téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések, az alábbi cikkünk segíteni fog!

A teljesítménybértől sok munkáltató megijed, pedig a rendszert kicsit jobban megismerve könnyen származhat kölcsönös előny a bevezetéséből.

Ahhoz, hogy lásd, megéri-e neked is elgondolkodni a teljesítményalapú bérezésen és a jutalékon, meg kell ismerned, mit is jelent mindez, hogyan és mikor alkalmazhatod, illetve mik a bevezetésének feltételei.

Segítünk egy kis pénzügyi gyorstalpalóval abban is, hogyan érdemes kiszámolnod és mire kell figyelned bérszámfejtésnél.

Végül pedig a legfontosabb előnyökre is rávilágítunk, és azt is elmagyarázzuk, miért nem ugyanaz a teljesítménybér és a teljesítményértékelés.

Mi az a teljesítménybérezés?

A teljesítménybér egy speciális és nem annyira használt bérforma. A munkavállalónak járó munkabér akkor jár, ha a megadott követelmény a teljesítményben végbement. 

A teljesítménybérezés esetén előre meg kell határozni a teljesítménykövetelményt, a teljesítménybér tényezőit, így a munkadíj összegét is. A legelterjedtebb munkabér az időbér, ami óra- vagy havidíj formájában gyakori.

Azonban egyes esetekben érdemes átgondolnod a teljesítményalapú bérezést: ehhez elsőként mérd fel, hogy céged rendszere alkalmas-e erre a bérezési módszerre.

Nagyon fontos, hogy a részletekről szerződésben kell megállapodnod a munkavállalóval, neki pedig ismernie kell a kizárólag számára előre meghatározott részletet.

Fontos megjegyeznünk, hogy a bérnek kötelező megjelennie a szerződésben, de a teljesítménykövetelménynek már nem. 

Megintcsak fontos, hogy már előre egyeztessétek le a teljesítménykövetelményt: ez azonban csak olyan tényező lehet, amelyet a munkavállaló rendes munkaidőben képes teljesíteni.

Ha emellett a bérezés mellett döntesz, akár a pénzügyi terv részeként is előkészítheted azt, így sokkal átláthatóbbá válnak majd a bérköltségek.

Mik a törvényi előírások?

Munkaadóként lehetőséged van arra, hogy akár a teljes jövedelmet a teljesítmény alapján tedd függővé. Azonban vannak bizonyos törvényi előírások:

 • a teljesítménybér alkalmazásáról a munkaszerződésben előre meg kell állapodnotok,
 • a normának teljesíthetőnek, akár túlteljesíthetőnek kell lennie a rendes munkaidő alatt,
 • a 100% teljesítményhez tartozó jövedelemnek el kell érnie a mindenkori minimálbért,
 • úgy kell meghatároznod a kiadott munkát, hogy az mérhető, számba vehető, megismételhető legyen,
 • olyan állandó, folyamatosan rendelkezésre álló munkakörülményeket kell teremtened, amelyeket a norma kialakításakor figyelembe veszel (pl.: anyagellátás, szerszámok állapota, gépek üzemképessége, rendelkezésre állási ideje, tisztaság stb. ezek meghatározott részéért felelhet a munkavállaló is, de természetesen ezt is meg kell határoznotok).

Mikor alkalmazhatod a teljesítménybért?

Mint említettük, a teljesítménybér alkalmazásához szerződésben meg kell állapodnod a munkavállalóval.

Ehhez az alapbért időbér formájában kell megállapodni: tehát ha a munkáltató és a munkavállaló kifejezetten teljesítménybérben állapodik meg, akkor a szerződésben foglalt alapbér időbér lesz.

Ugyanez érvényes rád akkor is, ha az idő- és teljesítménybér összekapcsolásával határozod meg az alapbért, és az időbér nem éri el az alapbér összegét.

Habár a teljesítménybér alkalmazása bonyolultabb, hiszen sok előkészületet, alaposságot és folyamatos figyelmet igényel, sok előnye is származhat cégednek belőle.

Bevezetésekor érdemes tartani egy tesztidőszakot, amikor még az eddigi bérezés alapján fizeted ki a munkavállalókat, de követed a teljesítményüket, amelyet a dolgozók is megismernek. 

Tedd egyértelművé számukra, hogy mit jelent nekik a mostani bér és mit jelentene a teljesítménybérezés.

Nem árt, ha a rendszert is felkészíted a változásra: akár egy szoftver, akár táblázatok segítségével is, de tartsd szem előtt az adatokat, készíts nyilvántartást. A lényeg, hogy legyen áttekinthető és könnyen elemezhető.

Sokan úgy gondolják, a teljesítménybérezés csak fizikai munka során lehetséges, de ez valójában nem igaz. Ha megismered és átláthatóan kialakítod a rendszert, bármilyen munkakörben alkalmazható lesz ez a fajta bérrendszer.

A megfelelő beleegyezés mellett bármilyen cég alkalmazhatja ezt a bérezést.

Mik a teljesítménybér feltételei?

Mivel egy nem általános bérezésről van szó, természetesen fontos, hogy megfelelj a feltételeknek, akárcsak a munkavállalód. 

A teljesítménybérezés megegyezése során a szezonalitást is beveheted a szerződésbe: ha vannak időszakok, amikor tudod, hogy jobban termel a céged, magasabb bérezést is vállalhatsz. Ugyanez igaz a holtidőszakokra is.

A legfontosabb feltételek:

  • Megállapodás: fontos, hogy a munkavállalóval közösen alakítsátok ki a rendszert, hiszen nem csak a teljesítménynövelés, hanem az elégedettség és motiváció növelése is fontos.
  • A követelmények írásbeli lefektetése: mindig legyen szerződésben is lefektetve, amiben megállapodtatok!
  • Rendszeres felülvizsgálat: fontos, hogy legyen egy stratégia (ez akár az üzleti terv része is lehet), és ne egy meglévő rendszert adaptálj. Ha a munkáltató az új bérezést folyamatosan monitorozza, mielőtt bevezetné, nem érheti akkora meglepetés. Emellett kalkulálj a veszteségidőkkel is, és ne legyen mindig 100% az elvárás.
  • A munkavégzés folytonossága: biztosítanod kell a folyamatos lehetőséget a munkavégzésre. Ebbe beletartozhat az anyagellátás, eszközök, gépek állapota, munkakörülmények, mint akár a világítás vagy az víz.
  • Összehangolás a gyártási tervekkel: fontos, hogy ne várj el felesleges többletteljesítményt, de a megrendeléseket mindig határidőre és pontosan biztosítani tudd a megrendelők felé.
 • Elszámolás: készülj fel arra is, ha a munkavállaló önhibáján kívül nem tud dolgozni. Ebben az esetben órabért kell fizetni.
 • Távolléti díj: mivel mindenkit megillet a szabadság, a távolléti díjjal is kalkulálj! Ebben az esetben a besorolási órabér lesz a mérvadó, de nem minden bérszámfejtő szoftver birkózik meg ezzel, ezért érdemes lehet egy külön táblázatban vezetni ezeket az infókat.

Műszakpótlékok: ismerd meg, hogy milyen pótlékokat milyen kritériumok alapján kell kiszámítanod. Ezt a legtöbb esetben a könyvelő vagy a bérszámfejtő munkatárs ismeri, de nem árt, ha te is képben vagy.

Mi az a garantált bér?

A garantált bér fogalma és kiszámítása nélkül nem alkalmazható ez a típusú bérezés, ez talán a legfontosabb információ.

A garantált bérnek legalább az alapbér felét el kell érnie: az alapbér felét elérő garantált bérnek pedig el kell érnie a minimálbért. Ez a kötelező legkisebb összeg akkor illeti meg a munkavállalót, ha a teljesítménye nem éri el az ilyen mértékű bérhez tartozó teljesítményt.

Teljes munkaidős dolgozó esetén a teljesítménybér tényezőjét az általad tett követelmény 100%-os teljesítése esetén a minimálbérben kell meghatározni.

Mi az a teljesítménykövetelmény?

A munkabér az előre meghatározott teljesítménykövetelmény alapján illeti meg a munkavállalót, ez ennek a bérezési módnak az alapkövetelménye. De mit is jelent ez?

Ezt úgy kell elképzelned, hogy például egy adott termék értékesítéséért 3.000 Ft-ot határozol meg teljesítménybér-tényező gyanánt. A teljesítménykövetelmény 100 termék értékesítése. Ha a teljesítmény 100%-os, akkor a munkavállaló 300.000 Ft-os munkabért kaphat.

Ezt te, mint munkaadó határozod meg, de mértékéről közösen meg kell állapodnotok a munkavállalóval, és módosítása is megállapodáshoz kötött.

Meghatározásához alapos és objektív számolás szükséges. Fontos, hogy azt is megvizsgáld, a rendes munkaidőben teljesíthető-e ez a követelmény: beleértve ebbe a technológiát, a munkakörülményeket és a munkaszervezést is.

Prémium: hogyan számold ki?

A teljesítménybér sajátos formái a különböző teljesítményösztönző bérelemek. A leggyakoribb példa erre a prémium, amely általában nem része az alapbérnek, hanem azon felül adható.

Az alapbérbe tartozó teljesítménybérrel szemben alkalmazását és feltételeit te döntöd el: azonban amit már kitűztél, azt nem vonhatod vissza.

Kiszámításában az alábbi excel képletek segíthetnek.

Mire figyelj a bérszámfejtésnél?

Fontos, hogy már az elején lásd, alkalmas-e a bérszámfejtő rendszered az ilyen típusú bérezésre. Egy jó könyvelő mindenben segít, de lássunk néhány alapelemet.

Míg idő- és havibérnél elég csak megadni a jelenléti adatokat: ezt követően a bérszámfejtő szoftver kiszámítja a bruttó bért, levonja a járulékokat és adókat, és már ott is van a fizetendő összeg.

Teljesítménybérnél az adatokat először elő kell állítani. Működhet úgy, hogy a munkavállalók vezetik egy munkalapon a teljesítményüket, de vonalkódos rögzítőrendszer is követheti a munkát. A munka összetevői az alábbiak:

 • művelet kódja
 • teljesített mennyiség.

Darabbér vagy személyi teljesítmény alapján is bérszámfejthetünk. 

A lényeg, hogy már az elején meghatározd, mi alapján szeretnéd a bérszámfejtést, ezt tudasd a munkavállalóval és természetesen a bérszámfejtést végző munkatárssal is.

Mik a teljesítménybér legfőbb előnyei?

Elsőre talán macerásnak tűnhet, de a teljesítménybér rengeteg előnnyel is jár. 

A feltételek adottak

A teljesítménybérezés egy rég bevett bérezési típus, csak aránylag kevesen használják. Megismerésével könnyen lehet, hogy mindkét fél sokkal jobban jár, hiszen a vállalt termékek vagy szolgáltatások nagyobb eséllyel elkészülnek, a munkavállaló pedig motivált a megbeszélt mennyiségek elvégzésére.

Extra motiváció a minőségi munkára

A cég jó teljesítménye függ a dolgozótól és fordítva, ez pedig a bérezésen is látszik. A munkavállalók nagy része biztosan örül az extra lehetőségnek, hiszen a család fenntartása az elsődleges szempont. 

A magasabb kereset elérése biztosan motiváló tényező lesz, emellett megbecsülést és önbizalmat adhat a kemény, befektetett munka, amely a számláján is meglátszik.

 

A cég és a munkavállaló is jól jár

Egyértelmű, hogy nem csak az extra jövedelem motiváló, hanem munkáltatói szemszögből a sikeresen teljesített megrendelések, a folyamatos növekedés is. 

Így az üzleti előrelépés is garantálható, és a nyereségszámítás során meglepőek lesznek az eredmények.

Egy olyan munkáltató esetén, ahol a teljesítmény kerül díjazásra, az extra szorgalmas és megbízható munkaerő hamar kitűnik a tömegből, ő pedig akár prémiumot is kaphat: így a munkavállalók szempontjából is fontos lesz a minőségi munkavégzés.

Bármilyen munkakörben kialakítható

Stratégiai tervezés, információgyűjtés, rendszerkialakítás és elköteleződés szükséges a teljesítménybérezés bevezetéséhez: ez teljesen független az adott cég profiljától. 

Ha a szervezeti kultúra és a céges folyamatok képesek befogadni ezt a bérrendszert, bármilyen vállalkozásnál bevezethető.

A teljesítménybér nem ugyanaz, mint a teljesítményértékelés

Mindenképp ki kell emelnünk, hogy a teljesítménybérezés nem ugyanaz, mint a szóbeli visszajelzés, vagy a megerősítés. Ez alól nem bújhatsz ki akkor sem, ha ezt a bérezést választod. Ugyanez igaz persze a negatív visszacsatolásra is, hiszen a visszajelzés mindenki számára fontos.

A teljesítményértékelést minden cég számára csak javasolni tudjuk: a feladatokra és a munkavégzésre irányuló véleménynyilvánítás a rendszer része kell, hogy legyen.

Segít a szaktanácsadó

A teljesítménybérezés kialakítása nem egyszerű feladat, de sok esetben érdemes belevágni. 

Természetesen mindezt egy jó szaktanácsadó segítségével sokkal átláthatóbban és egyszerűbben kialakíthatod. Amennyiben segítségre van szükséged, irodánk készséggel áll rendelkezésedre!

Segítségre van szükséged?
Kovács Balázs
Regisztrált Mérlegképes Könyvelő, Adóstratégiai és Üzleti Tudatosság Tanácsadó 2003 óta könyvelő és 2007 óta a K&K Tudatos Könyvelés KFT ügyvezetője Küldetésem az Üzleti és magán életi Tudatosság népszerűsítése, célom hogy támogassam az ügyfeleinket abban, hogy egy profi és sikeres céget építsenek. Erősségem a stratégiai szemlélet és nagyon jól rá tudok érezni arra, hogy a partnereinknél milyen területeket szükséges fejleszteni ahhoz, hogy sikeresebbek legyenek. Egész életemben a tudatosságra törekedtem az életem minden területén és cégemmel is ezt képviselem.
Ezek is érdekelhetnek
Mit kell tudnod cégvezetőként az új Kiterjesztett Gyártói Felelősséggel (EPR) kapcsolatos szabályokról? A cikkben mindent megtalálsz.
A negatív emberek mindenben a rosszat látják meg, és arra fókuszálnak. Ezzel megmérgezve saját környezetüket – például a céged. Így kezeld őket hatékonyan.
Csak az Egyesült Államokban a cégvezetők 84%-a él az imposztor szindrómában. Vajon mi okozza ezt a magas százalékot? Miért küzd ennyi sikeres ember a szindróma nehézségeivel? Ha időnként úgy érzed, kevés vagy, és nem tudod megélni a sikereid, ez a cikk neked szól.